Pre novú speváčku kapely Oceán Jitku Charvátovú je návrat českej synthpopovej legendy na hudobnú scénu veľmi krehká vec. Predovšetkým preto, že zaujala miesto tragicky zosnulého Petra Muka.

"Petr bol veľmi milovaný. Teraz tu nie je, odišiel a o to viac to ľudí bolí. Na jeseň sme v Prahe vo Hvězde vyskúšali taký test. Zahrali sme tri pesničky a prijatie mňa a comebacku Oceánu bolo veľmi srdečné. Pretože okolo toho bolo veľa špekulácií a je to naozaj veľmi krehké, mala som pocit, že hudba a Oceán zvíťazili nad špekuláciami a smútkom. Samozrejme, nemôžem ľuďom nikdy nahradiť to, čo bol Petr Muk, nie je to v mojej moci," uviedla.

Okrem radosti fanúšikov z obnovenia skupiny po takmer 20 rokoch, hudobníkov Jana a Dušana Vozáryovcov a Petra Kučeru kritizovali, pretože samotný Muk bol zásadne proti tomu, aby sa dalo pôvodné zoskupenie opäť dohromady.

"Ja sa týmito vecami nemôžem zaoberať, pretože sú deštruktívne. Na Facebooku existuje skupina - bez Petra Muka nie je Oceán. Tieto veci chápem a viem, že plno ľudí to nedokáže prehryznúť. Ale na druhej strane sú tu ľudia, ktorí si návrat Oceánu prajú a chodia na koncerty, kde sa dejú naozaj krásne veci. Ja o tom všetkom viem, ale vnímam to naozaj len zo strany hudby, pretože ponoriť sa do strachu a obáv nie je nič dobrého," vysvetlila speváčka, ktorá sa so staronovou kapelou Oceán minulý piatok predstavila v bratislavskom Majestic Music Clube.

Skupina v najbližších dňoch vydá live CD z ich aprílového vystúpenia v Prahe. "Samozrejme, bolo to veľmi odvážne, pretože CD je z prvého koncertu, ale je v tom cítiť to pekné nervózne natešenie. Išlo hlavne o vnútornú potrebu fanúšikov mať niečo nové," povedala speváčka, ktorá má za sebou účinkovanie v kapelách Fiction či Skyline, ale aj sólový projekt JI.

"Už mám svoju platformu, svoju skúsenosť, čo mi pomáha aj pri fungovaní v Oceáne. Nemám potrebu napodobňovať, čo bolo v minulosti. Otvorila som sa tomu ako novej kapele. Do textov aj hudby som sa zamilovala. V dobe, keď bol Oceán na vrchole, som počúvala úplne inú hudbu. Keďže som z dediny, bol to metal. Pristupujem s pokorou k tomu, čo sa odohralo v minulosti, ale inak je to pre mňa nová vec," dodala Charvátová.

Zdroj: SITA
Foto: Jitkacharvatova.com