28-ročný prešovský gitarista David Kollar je už dlhší čas známy svojím širokým záberom pôsobnosti, keď popri jazzovej hudbe intenzívne spolupracuje aj s filmovými tvorcami, výsledkom čoho je rýchlo sa rozrastajúci zoznam gitaristových soundtrackov. Ďalším Davidovým filmom do tejto zbierky je snímka českej režisérky Veroniky Mikalovej Roxanne, dramatický príbeh 16-ročného dievčaťa, ktoré pátra po svojej matke.

Film bol natočený v Londýne a 21. júna bol oficiálne zverejnený jeho soundtrack, úryvky ktorého je možné si vypočuť (alebo zakúpiť) na gitaristovej oficiálnej stránke.


Krátko pred filmom Roxanne dokončil David Kollar soundtrack k snímke Immortalitas (r. Erik Bošnák), ktorú autori popisujú ako „prvý slovenský sci-fi film“, ktorý by mal prísť do kín na prelome tohto a budúceho roka.

Immortalitas je apokalyptický príbeh o nadvláde umelej inteligencie, ktorá zahltila zemský povrch. Gitarista momentálne intenzívne pracuje na hudbe k filmu Comeback režiséra Mira Rema, držiteľa mnohých ocenení zo zahraničných filmových festivalov.

Davida sme sa spýtali, aký vidí rozdiel v komponovaní jazzových a filmových kompozícii a čomu sa v dnešnej dobe venuje viac: „Ja som nikdy jazz nehral. Stále to bolo také rockovejšie, pocitovejšie, energickejšie. Dnes makám hlavne na filmovej hudbe, pretože som sa v tom veľmi našiel. Študoval som o tom kopec literatúry, workshopov, pozeral som veľmi veľa filmov s hudbou a bez hudby.” A čo hudobník preferuje viac? Gitarista odpovedá nejednoznačne: „Zistil som, že vo mne drieme niečo introvertné, nejaké hlbšie pocity, ktoré sa s kapelou hovoria oveľa ťažšie. Ale na druhej strane odohrať živý koncert je neskutočný pocit, ktorý zas pri tejto tvorbe nezažiješ.“ David sa nehodlá vzdať ani jednej z týchto vášní, čo dokazujú jeho plány do budúcnosti: „Na ďalší rok plánujem dať do kopy projekt, s ktorým by sme odohrali na živo aj niečo z filmov, ktoré som pripravil a pripravím.“


Ukážky z hudby k filmom Roxanne a Immortalitas

David Kollar ešte vo februári vydal album Equation of Time s David Kollar Projectom, ktorý popri gitaristovi tvoria bubeník Adam Markó a basgitarista Gergo Baranyi. Úryvky z ich koncertného DVD One night in Budapest (2009) boli nedávno zverejnené aj na stránke americkej nezávislej internetovej televíznej stanice www.unotv.net.




Viac informácii: www.davidkollar.sk


--
Autor a foto: Juraj Cagáň

► Hudba.sk na Facebooku - Staň sa fanúšikom!