21. jún bol už na začiatku 80-tych rokov vyhlásený za Svetový deň hudby. V redakcii Hudba.sk sme sa rozhodli spolu so známymi hudobníkmi zostaviť desiatku skladieb, ktoré sú dobrou oslavou hudby. Pozrite si, s akými piesňami slávia Svetový deň hudby Sima Martausová, Vlado Nosáľ, Tomáš "Yxo" Dohňanský či Tereza Mašková.

Sima Martausová: Katie Melua - Ketevan

Hovorí, že si ju hudba našla sama a napĺňa ju radosťou, pričom v sebe objavila neodolateľnú túžbu tvoriť. Sima Martausová je výnimočným zjavom na domácej scéne. Osobitnou esenciou jej hudby je úprimnosť, ktorá sála z jej pesničiek. Na oslavu Svetového dňa hudby vraj jedna skladba nestačí. "Ak by som mala osláviť Svetový deň hudby tento rok nejakou piesňou, tak by som ho oslávila rovno celým albumom od Katie Melua s názvom Ketevan z roku 2013, ktorý som za tento rok takmer 'zodrala'," uviedla pre Hudba.sk. 


Vlado Nosáľ (Queer Jane): The Beach Boys - I Just Wasn't Made For These Times

Miluje gitarovú hudbu 60. rokov, čo sa napokon odzrkadľuje aj na tvorbe jeho kapely Queer Jane. Spevák a skladateľ Vlado Nosáľ si na oslavu Svetového dňa hudby vybral skladbu od The Beach Boys. "Deň hudby oslavujem s albumom Pet Sounds od The Beach Boys. Asi preto, že ho samotný vnímam ako oslavu popovej hudby a toho, kam sa s ňou dá zájsť, ak má človek víziu a odvahu ju uskutočniť. Z albumu vyberám skladbu I Just Wasn't Made For These Times, v ktorej skladateľ Brian Wilson pochybuje o tom, že existuje v správnej dobe. Bohvie. Isté je len, že toto Brianovo dielo žije mimo čas."


Tomáš "Yxo" Dohňanský (Hex): The Cure - Boys Don't Cry

Skupina Hex je stálicou na domácej hudobnej scéne a ich koncerty sú zárukou dobrej zábavy v obkľúčení chytľavých pesničiek, z ktorých sa niektoré stali kultovými. Pri oslave Svetového dňa hudby siahol basgitarista skupiny Tomáš "Yxo" Dohňanský po hitovke Boys Don't Cry od The Cure. "Je to stále svieža pesnička od výbornej kapely, ktorú mám rád dodnes." Aj slovenskí fanúšikovia si budú môcť užiť The Cure naživo už o pár týždňov skupiny na festivale Colours of Ostrava


Vlado Ďurajka (Autumnist): Eno, Moebius, Roedelius - The Belldog

Za svoj posledný album False Beacon získali Autumnist ocenenie Radio_Head Award ako Album roka podľa kritikov. Ich hudba je stelesnením znepokojenia v reflexii doby, ktorú žijeme. Líder kapely Vlado Ďurajka by sviatok hudby oslávil skladbou The Belldog v spojení silných hudobných mien Eno, Moebius, Roedelius. "Je to pieseň dôstojná a oslavná. Je zároveň minimalistická aj veľkolepá. Má skvelý, absolútne nadčasový zvuk aj výborne napísanú spevovú linku a vťahujúcu atmosféru. U mňa asi najčastejšie hraná pieseň za ostatný rok."


Tereza Mašková: Queen - Don't Stop Me Now

Pred pár dňami predstvila víťazka poslednej série Česko Slovenskej SuperStar Tereza Mašková svoju prvú skladbu v češtine s názvom Žár, pričom prezradila, že práve rodný jazyk vidí ako budúcnosť pre svoje skladby. Sympatická rodáčka z Třinca má svoj štýl a hudobný názor, ktorý jej razí sebaistú popovú cestu. Na oslavu Svetového dňa hudby si vybrala nezastaviteľnú hitovku od skupiny Queen Don't Stop Me Now. 


Robert Pospiš: John Lennon - Imagine

Svetový deň hudby zasiahol aj hudobníka, producenta a spoluzakladateľa vydavateľstva Real Music House Roba Pospiša, ktorý sa minulý rok spolu s hudobníkmi Martinom Sillayom, Nikolajom Nikitinom a ďalšími podieľal na albume Spev Tebe. Nahrávali ho v New Yorku spolu s poprednými americkými hudobníkmi. Prvá skladba, na ktorú si súvislosti s oslavou hudbu spomenul, je Imagine od Johna Lennona. "Deň hudby oslavujem už od rána. Tak, ako každý iný, počúvaním. Ak by som mal ale vybrať len jednu skladbu, tak by to bola Imagine od Johna Lennona, pretože to je jednoducho najkrajšia skladba všetkých čias. A presne preto sa dá počúvať každý deň."


Zuzana Mikulcová: Bill Withers - Lovely Day

Koncom minulého roka vydala pokračovateľa svojho albumového debutu, štúdiovku Dievča, ale možno ju počuť aj na albumových novinkách Ultrazvuku či Petra Lipu. Zuzana Mikulcová sa už o pár dní predstaví ako predskokanka na koncerte Josého Jamesa, čo napokon ovplyvnilo aj jej pesničkový výber. "Dnešné dopoludnie som strávila v skvelej spoločnosti na Rádiu Devín, kde sme propagovali v Ars Musice koncert Josého Jamesa súčasne s tým mojím, ktoré sa uskutočnia už budúci týždeň vo štvrtok 27. júna. Tak by som vybrala pieseň Lovely day od Billa Withersa, či uz v podaní José Jamesa alebo Billa Withersa. Až nákazlivo sa do dnešného dňa hodí."


Marek Rakovický (Lavagance): Soundgarden - Black Hole Sun

Ako producent pomáha hudobníkom zhmotňovať ich hudobné vízie vo svojom vyhľadávanom nahrávacom štúdiu LVGNC. Marek Rakovický, známy najmä ako člen skupiny Lavagance, si v roku 2018 naplnil ambíciu a vydal sólový debut Cicero. Hudbu sa dnes rozhodol osláviť aj so spomienkou na zosnulého speváka Chrisa Cornella. "Black Hole Sun bol prvý a jediný song, ktorý mi hneď napadol pri tejto otázke. A je to pekná spomienka na Chrisa," odpovedal Marek Rakovický, keď sme sa ho spýtali, s ktorou skladbou by oslávil Svetový deň hudby. 


Martin "Majlo" Štefánik (Ľudové mladistvá): Collegium Musicum - Hommage à J. S. Bach

Martin Štefánik stojí za zoskupením Ľudové mladistvá, ktoré si získalo fanúšikov originálnym prepojením slovenského folklóru, jazzu a klasickej i populárnej hudby. Deň hudby oslavuje jednou z najzásadnejších skladieb od legendárnej slovenskej skupiny Collegium MusicumHommage à J. S. Bach. "Aj keď si nemyslím, že je to skladba, ktorá by oslovila veľké množstvo ľudí, treba ju poznať a vážiť si skladby od Mariána Vargu. Pre mňa osobne je to skladba, kvôli ktorej hrám a žijem hudbu."


Tomáš Sloboda (Le Payaco, Sounds Like This): Maurice Ravel - Španielska Rapsódia / Bolero

Hudba vládne aj v živote Tomáša Slobodu, ktorý je známym milovníkom vinylových platní a pred rokom s kamarátom založil hudobné vydavateľstvo Bruuder Records. Dnešný sviatok venuje klasike, na oslavu hudby vybral Mauricea Ravela a jeho Španielsku rapsódiu či Bolero. "Veľmi nadčasové. Rytmicky veľmi zaujímavé, harmonicky neskutočne bohaté a dynamicky nádherne prepracované. Spája sa tu všetko, čo ma na hudbe baví. Jednoducho krása. Hudba je pre mňa synonymom krásy, ak je prejavom tvorivej slobody bez mantinelizmu."


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: koláž Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Sima Magušinová, Tomáš Sloboda