Alterego Brooklynčana Ojaya Morgana Zebra Katz vzniklo pred rokmi počas jeho štúdia na vysokej škole. Keď po pár drinkoch začal pri pive rapovať a po večeroch sa hral s GarageBandom, vypadol z neho minimalistický, až hypnotický track Ima Read.

Skladba sa o niekoľko rokov neskôr stala hymnou Paris Fashion Weeku a za týždeň nazbierala na YouTube viac ako 200-tisíc prehratí. Ojaya, v tej dobe full-time personalistu pre cateringovú agentúru, tento úspech zaskočil. To ho presvedčilo, že je na čase sa svojmu hobby začať venovať naplno a veľmi rýchlo naskočil do kolotoča hudby s podporou Red Bull Music Academy. Hoci je na scéne ešte len veľmi krátko, jeho tvorba už teraz vyvoláva búrlivé reakcie kritikov, rapových fanúšikov aj fashionistov z celého sveta.


Novinári ho zaraďujú do škatuľky queer rap, z ktorej sám Zebra Katz až taký nadšený nie je. Napriek tomu, že svoju sexualitu neskrýva, uprednostňuje, keď ľudia počúvajú jeho hudbu a sami zisťujú, čo sa v nej skrýva, bez toho, aby im to niekto vopred nalinkoval. Inšpiráciu zbiera nielen v rape, ale aj od speváčok ako je Nina Simone či Lauryn Hill a vo svojej textovej tvorbe zapája odkazy na undergroundovú LGBT komunitu. Jeho vokál niekde medzi Busta Rhymesom a Maxi Jazzom dokáže zručne vyrozprávať pochmúrne príbehy sexu a tragédie zakomponované do efemérnosti našej rýchlej doby. 

Momentálne je na svojom prvom európskom turné. Množstvo koncertov vo všetkých metropolách nasekaných jeden za druhým len potvrdzujú jeho talent pre inovatívny prístu k hudbe. Ten si všimli a ocenili aj Azealia Banks alebo Die Antwoord, ktorým robil predskokana. Jeho skladby Ima Read či Tear the House Up sa stali klubovými hitmi a dočkali sa nespočetného množstva remixov. Ich originálne znenie predvedie po prvýkrát slovenskému publiku už dnes večer (21.11.) v bratislavskom Nu Spirit Clube v rámci narodeninového High Five mesiaca. O domáci support sa postará silná zostava dídžejov a producentov v zloženi DžunyJa G (DJ Junior), Ink Midget, Jureš z projektu Fallgrapp a Jimmy Pé.


Informácie pre Hudba.sk poskytla Zuzana Greskovičová z Nu Spirit Clubu.

Foto: Facebook.com/ZebraKatz