Bratislavské kultúrne centrum KC Dunaj bude 29. mája patriť klezmeru, balkánu a strhujúcej pódiovej show. Skupina Pressburger Klezmer Band si totiž koncertne pripomenie oceňovaný album Tants Mit Mir z konca minulého roka. Nebudú chýbať zahraniční hostia ani after party s tým najlepším zo sveta world music.

„Koncertom v KC Dunaj by sme si radi pripomenuli uvedenie nášho albumu Tants Mit Mir na verejnosť z decembra minulého roka. Lístky na koncert sa vtedy rýchlo vypredali, a preto by sme radi ponúkli ďalšiu možnosť tým, ktorí sa naň nedostali, ako aj tým, ktorí by ho videli radi znova,“ pozýva všetkých fanúšikov huslista Andrej Werner.

Na fanúšikov jednej z najvýraznejších world music formácií v československom regióne čakajú skladby, ktoré plynule prechádzajú hneď niekoľkými žánrami. Tradičný klezmer na albume Tants Mit Mir skupina spojila so živelným balkánom. Výsledkom bola nahrávka, ktorá získala prestížnu cenu Radio_Head Award za najlepší album roku 2012 v kategórií world music/folk.


Súčasťou bratislavského koncertu budú okrem Pressburger Klezmer Band aj dvaja mimoriadni zahraniční hostia. Srbská speváčka Anita Ribar a moldavský cimbalista par excellence Marcel Comendant. Úzky kontakt so zahraničnou hudobnou scénou je pre obľúbenú slovenskú skupinu samozrejmosťou. Ich koncertné podujatie s názvom The Stars of Klezmer do hlavného mesta pravidelne prináša tie najväčšie osobnosti klezmerovej scény. Po Tanečníkovi Stevovi Weintraubovi, klarinetovom virtuózovi Merlinovi Shepherdovi a fenomenálnom trubkárovi Frankovi Londonovi prijal ich pozvanie líder najznámejšej klezmerovej skupiny na svete, Lorin Sklamberg

Líder slávnych The Klezmatics je okrem iného nositeľom ocenenia Grammy. S Pressburger Klezmer Band si zahrá 25. júla na Hlavnom námestí v Bratislave. Skupina okrem tohto výnimočného vystúpenia pripravuje aj koncertný projekt Klezmer Meets Balkan, s ktorým sa vyberie do Rumunska a Slovinska.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Robert Pospiš z Real Music House.