Vydanie nových singlov slovenskej speváčky Karin Ann už tradične sprevádzajú aktuálne novinky o jej medzinárodných úspechoch a aktivitách. V týchto dňoch predstavuje skladbu we're friends, right?, s ktorou jej pomohol člen kapely Bon Jovi a videoklip k nemu režíroval filmár, ktorý má v portfóliu svetové hviezdy. Zároveň dostala pozvanie na zaujímavé európske turné.

Jedna z najvýraznejších slovenských speváčok a autoriek novej generácie Karin Ann pokračuje v nastúpenom tempe vydávania singlov každé dva mesiace. Po septembrovom videklipe i'm a loser prichádza s ďalšou novinkou.

"Pesnička we're friends, right? je o emóciách v toxickom vzťahu, ktoré nastanú, ak sa romantický vzťah, ktorý nevyšiel, snažíte udržať ako priateľstvo, aby ste danú osobu nestratili, ale z rôznych dôvodov ani to priateľstvo potom nefunguje... Vedie to k silným emóciám, ktoré potrebujete vykričať, aby ste sa mohli pohnúť ďalej," vysvetľuje Karin. Skladba hneď na prvé vypočutie zaujme výrazným gitarovým soundom, pod ktorý sa podpísal Phil X, gitarista jednej z najslávnejších rockových kapiel histórie Bon Jovi.

 
Kvôli nakrúcaniu videoklipu Karin odletela začiatkom novembra do Talianska. Jej ponuku spolupráce totiž prijal taliansky režisér Simone Bozzelli, ktorý má okrem iného na konte aj videoklip IWBYS (I Wanna Be Your Slave) pre medzinárodne úspešnú formáciu Måneskin, ktorá zvíťazila v Eurovision Song Conteste 2021.

"Keď som videla Simoneho prácu, veľmi ma zaujala. Pomyslela som si, že by mohol byť otvorený odlišnému prístupu pri výrobe klipu a, našťastie, prejavil záujem o spoluprácu," prezrádza Karin. "Všetko prebiehalo veľmi dobre, mala som šťastie, že som hneď našla 'open minded' ľudí. Napríklad režisér mi pred prvou scénou povedal: 'zapneme kameru, a chcem vidieť, čo s tým urobíš'. Takže som cítila, že som to naozaj ja, zobrazená autenticky tak, ako som to cítila - bez akéhokoľvek tlaku," dodáva. Spoluprácu si pochvaľuje aj režisér. "Najviac si cením, že Karin mi dala priestor experimentovať a zvizualizovať jej myšlienky. Nepochybujem o tom, že by sme mohli spolupracovať aj na ďalších projektoch v budúcnosti," zhodnotil Simone Bozzelli.

Výsledkom tejto kreatívnej slovensko-talianskej spolupráce je kontrastná mozaika – vizuál, ktorý na jednej strane ukazuje spomienky na šťastné okamihy a na druhej strane hnev, na ktorý sa celý príbeh zmení. "Myslím si, že ženy umelkyne sa často hanbia v klipoch ukázať emócie ako hnev, alebo sú za to kritizované. A to sa mi nepáči, pretože aj to sú ľudské emócie, ktoré všetci bez rozdielu máme. Preto som sa pred nimi v klipe nechcela skrývať," vysvetľuje Karin.

Ďalšie medzinárodné turné na obzore

Tento rok už Karin Ann, po viacnásobnej zmene termínov, absolvovala jedno úspešné turné v Poľsku po boku tamojšej hviezdy Sanah. Ďalšie medzinárodné turné ju čaká v marci 2022 - tentokrát si ju ako predskokanku vybral mladý britský indie-popový objav, spevák Alfie Templeman. Predstavia sa spoločne v Paríži, Kolíne nad Rýnom, Bruseli, Hamburgu, Berlíne a Mníchove.

Okrem toho Karin odohrá 8. decembra v pražskom Futurum Music Bare svoj prvý veľký vlastný koncert. Celý výťažok z predaja vstupeniek i merchandisingu na koncerte bude venovaný organizácii Amnesty International, ktorá bojuje na celom svete za ľudské práva už 60 rokov. Predskokankou Karin Ann bude česká speváčka Annabelle, ktorá bola v obnovenej ankete Český slavík medzi trojicou nominovaných v kategórii Objav roka.

V zahraničí prerazila napriek pandémii 

Karin Ann sa na hudobnej scéne objavila doslova pár dní pred príchodom pandémie na Slovensko, keď mala iba 17 rokov. Napriek zložitej situácii vo svete sa rýchlo stala neprehliadnuteľnou a už po pár vydaných singloch si ju všimli aj zahraničné médiá. Spočiatku bola často prirovnávaná k Billie Eilish, no netrvalo dlho a potvrdila, že rozhodne nie je iba lacnou kópiou v súčasnosti najúspešnejšej mladej hviezdy, ale originálnou speváčkou, ktorá má svoj vlastný štýl aj témy.

Ako zástupkyňa novej, hudobne i mentálne veľmi otvorenej generácie umelcov, svoje skladby popri osobnejších témach cielene venuje aj globálnym celospoločenským témam s veľkým dôrazom na otázku ľudských práv. Špeciálnu pozornosť venuje právam LGBTQI+ komunity, ktorú podporila odetá v dúhovej vlajke v konzervatívnej štátnej poľskej televízii TVP2. Nechýbala ani v programe tohtoročných Pride podujatí na Slovensku a v Poľsku. Jej hudbu a posolstvá podporili významné médiá doma (SME, Pravda, Denník N) i vo svete (The New York Times, MTV, Bild, Wonderland).

Svoj prvý rok na hudobnej scéne symbolicky uzavrela v máji 2021 vydaním debutového EP lonely together a aktuálne pracuje na svojom druhom EP, ktoré plánuje vydať začiatkom budúceho roka. V auguste tohto roka ju celosvetovo najpoužívanejšia hudobná streamovacia platforma Spotify vyhlásila za umelkyňu mesiaca v playliste Spotify Equal CZ&SK a venovala jej prestížny digitálny banner na námestí Times Square v New Yorku. Aj vďaka tomu si vo svete získala množstvo ďalších fanúšikov a za september obsadila prvé miesto v rebríčku najpočúvanejších slovenských interpretov s 391-tisíc poslucháčmi za mesiac. V septembri tiež zvíťazila v kategórii Objav roka v prestížnej českej hudobnej ankete Žebřík.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa o Karin Ann dozviete na jej oficiálnom webe karin-ann.com a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.