Islandská post-rocková formácia Sigur Rós zverejnila názov a zoznam skladieb nového albumu a tiež videoklip k prvému singlu. Šiesta štúdiová nahrávka dostala názov Valtari a bude obsahovať osem piesní. Nasledovník štúdiovky Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust (2008) sa na trh dostane 28. mája.

Podľa basgitaristu Georga Hólma je nový album elektronickejší ako predchádzajúca tvorba, no nie je tanečný. Prvým singlom je skladba Ekki Múkk, ku ktorej kapela v pondelok zverejnila minimalistický videoklip.

Sigur Rós - Ekki Múkk (z pripravovaného albumu Valtari, 2012)

Skupina predstaví nahrávku Valtari v septembri zavíta v Poľsku i v Rakúsku. Na festivale Sacrum Profanum v krakovskej hale Arcelor Mittal vystúpi spoločne so sláčikovým kvartetom Kronos Quartet hneď dvakrát a to 16. a 17. septembra. Vystúpenie vo Viedni je naplánované na 4. septembra, dejiskom koncertu bude Arena, kde formácia koncertovala aj v júli 2008.

Okrem Poľska a Rakúska sa Sigur Rós ukáže aj v Kanade, Japonsku, Francúzsku, Švajčiarsku, Holandsku, Írsku, Taliansku, Slovinsku, Nemecku a vo Veľkej Británii, kde vystúpi na Bestivale.

Sigur Rós združení okolo frontmana Jóna "Jónsiho" Birgissona sa na scéne pohybujú od roku 1994. Na konte majú päť štúdiových albumov - Von (1997), Ágaeis byrjun (1999), ( ) (2002), Takk... (2005), Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust (2008). V roku 2007 mal premiéru dokumentárny film Heima o ich turné po Islande.

Kapela sa naposledy prezentovala živým albumom a DVD Inni (2011). Táto nahrávka zachytáva dve vystúpenia skupiny v londýnskom Alexandra Palace z konca jej celosvetového turné v roku 2008.

Sigur Rós - Festival (z DVD Inni, 2011)

Tracklist albumu Valtari:

1. Ég Anda
2. Ekki Múkk
3. Varúð
4. Rembihnútur
5. Dauðalogn
6. Varðeldur
7. Valtari
8. Fjögur Píanó

Zdroj: SITA, pm
Foto: Sigur-ros.co.uk

Súvisiaci interpreti: Sigur Rós