Takmer rok od vydania albumu Pohni líca sa spevákovi a skladateľovi Jurajovi Hnilicovi podarilo uskutočniť krst svojej tretej sólovej nahrávky. V amfiteátri v rodnom Martine ho uviedol do života vo veľkom štýle za účasti stoviek fanúšikov a viacerých priateľov a kolegov z hudobnej scény.

Na pódiu martinského amfiteátra sa predstavili najskôr spisovateľ a hudobník Ján Marton a po ňom pesničkár Peter Juhás, ktorý na sklonku minulého roka vydal svoj debutový album Poctený životom. Presne o pol ôsmej večer nastúpil na pódium Juraj Hnilica so svojou kapelou "galantný jeleň" a spoločne rozospievali a roztancovali počas takmer dva a pol hodinového koncertu celý amfiteáter.

"Koncert som si užil z oboch strán. Aj ako účinkujúci, aj ako divák. Bolo to fantastické na oboch brehoch. Silné emócie a nádherné momenty umocnil spln mesiaca. Hudba Ďuriho mi je veľmi blízka, a tak som si celý večer vychutnal plnými dúškami," zhodnotil jeden z predskokanov Ján Marton. "Atmosféra, ktorú vytvoril takzvaný Ďuriefekt, bola absolútne úžasná. Skromne som nazval tento krst festivalom lásky, a presne tak aj bolo. Pre mňa ako muzikanta, a myslím, že hovorím aj za svojich chalanov, bolo nám cťou," dodáva Peter Juhás.

Okrem známych hitov Aká si krásna, Blázon či Uletení anjeli zazneli počas koncertu tiež všetky piesne z albumu Pohni líca, a to za účasti takmer všetkých hostí, ktorí sa na jeho tvorbe podieľali. Nechýbala tak ani 14-ročná bubeníčka Nikoleta Šurinová, ktorá s Hnilicom spolupracovala na piesni Svet nie je zlý, operná speváčka Jana Šifrová a Jurajova žena a speváčka Lucia Machovičová, ktoré s ním na album naspievali pieseň Okovy, alebo tiež známa slovenská herečka a speváčka Barbora Švidraňová, ktorá spolu s Jurajom, Petrom Juhásom a Martinom Harichom počas pandémie naspievala pieseň Láska spája. Okrem posledne menovaného, ktorý je aktuálne pracovne v zahraničí, nechýbal z Jurajových hostí nikto, a všetci prítomní muzikanti sa zároveň stali krstnými rodičmi albumu.

krst albumu Pohni líca, 24.7.2021 Zdroj: Stanislav Sobkuliak, NetwIN production

"Veľmi ma teší, že sme si s Ďurim a skupinou Galantný jeleň mohli konečne zahrať pred takým skvelým publikom. Pre mňa, mojich rodičov aj moju sestru bol sobotný večer fantastický, plný príjemných, veselých ľudí a skvelej hudby. Ďakujem Ďurimu, že som mohla byť malou súčasťou tohto krásneho koncertu, na ktorom sa zároveň krstil aj nový album. Želám Ďurimu, aby mal stále chuť tvoriť a baviť ľudí, lebo to robí s obrovskou láskou k hudbe a k ľuďom," neskrýva nadšenie Nikoleta Šurinová.

„Je mi veľkou cťou byť krstnou mamkou tak krásneho hudobného diela a extraterestriálneho umelca ako je Ďuri Hnilica! Pri jeho skladbách mám vždy zimomriavky a slzy na krajíčku, či už od šťastia či od dojatia a odporúčam tento album každému, kto chce zažiť naozajstný dotyk s dušou. Okrem iného koncert bol absolútne strhujúci, taký intenzívny emočný zážitok som už dávno nemala! Čistá radosť z bytia,“ teší sa aj Barbora Švidraňová.

Juraj Hnilica, krst albumu Pohni líca, 24.7.2021 Zdroj: Stanislav Sobkuliak, NetwIN productionViac fotiek z koncertu

"Zažil som jeden nádherný, nezabudnuteľný večer plný úprimných emócií a môžem s istotou povedať, že naň nezabudnem do konca života. Celý týždeň som v sebe niesol taký pocit ťarchy a zodpovednosti, keďže sme dlho nehrali pred publikom a chcel som ľuďom darovať fakt nádherný zážitok. Keď sme však vyšli na pódium, všetko zo mňa opadlo a nechal som sa viesť jedinečnosťou prítomnosti, ktorú tvoril samotný vesmír posilnený o veľmi silný spln mesiaca. Ďakujem všetkým prítomným hosťom, fanúšikom, kamarátom, rodine a v neposlednom rade Bohu, že nám doprial takýto krásny večer," zhodnotil dlho očakávaný krst Juraj Hnilica.

Po oficiálnom ukončení koncertu sa muzikanti i návštevníci presunuli k o pár metrov ďalej vzdialenému táboráku, pri ktorom sa s gitarami a tympanmi spievalo pri splne do neskorých nočných hodín a následne sa prítomní pobrali k spánku do neďaleko postavených stanov.

Juraj Hnilica nezaháľa a hoci len pred dvoma týždňami vydal svoj nový videoklip k piesni Oceán, už teraz pripravuje ďalšiu hudobnú novinku. Tentoraz spojí sily so severomoravskou speváčkou, skladateľkou, textárkou a pesničkárkou Kaczi.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér Juraja Hnilicu Robin Suchánek. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Stanislav Sobkuliak, NetwIN production

Súvisiaci interpreti: Juraj Hnilica