Tri roky sa priaznivci Petra Hapku, ktorý ho vnímajú nielen ako skladateľa populárnych piesní (v spojení s Michalom Horáčkom), ale tiež ako skladateľa filmovej hudby, tešili z albumov V obrazech I.

Tri roky sa priaznivci Petra Hapku, ktorý ho vnímajú nielen ako skladateľa populárnych piesní (v spojení s Michalom Horáčkom), ale tiež ako skladateľa filmovej hudby, tešili z albumov V obrazech I. – III., na ktorých postupne vychádzali filmové skvosty tohto geniálneho pána skladateľa.

Priaznivci filmovej hudby si prišli na svoje. Mnohí mali niektoré filmy ponahrávané iba preto, aby mali k dispozícii hudbu z nich. Našťastie i u nás prišla tá správna doba a začínajú vychádzať i soundtracky a jednotlivý skladatelia dostávajú priestor na vlastné filmové CD. Taký John Williams má takýchto CD niekoľko. U nás to bol nedostupný artikel. Až doteraz. Dve legendy už však svoje projekty majú (Hapka a Svoboda) a vďaka Ti Bože (rozumej Universal Music) za to!

Ale späť k Hapkovi. V obrazech je trojdielna kolekcia, ktorá na sklonku minulého roka vyšla ako komplet v jednom luxusnom boxe za luxusnú cenu. Komu náhodou niektoré z týchto CD uniklo, prípadne s ich kúpou váhal, teraz ich má všetky pekne po poriadku. Potešiteľné je i to, že vydavateľstvo nutne nesiahlo po nejakých bonusoch, ktorými by „oživilo“ predchádzajúce sólo vydania, len preto, aby sa našlo viac záujemcov o kúpu. Klobúk dolu. Albumy vychádzajú v pôvodnej podobe a určené sú naozaj pre tých, ktorí ich nestihli v pôvodnom čase ich vydania, prípadne pre zberateľov, ktorí sa rozhodli vlastniť i takúto kolekciu.

Osobne odporúčam práve tento komplet, keďže poslucháčovi zaručuje celistvosť celého projektu, ktorý sa už v čase jeho pôvodného vydania stretol s veľkým pozitívnym ohlasom. A to na prvom dieli tejto trilógie nevyšli práve tie najočakávanejšie filmové melódie Petra Hapku. Na jednotke sa objavila hudba z filmov Panna a netvor, Deviate srdce, Postav dom, zasaď strom, Mrkáček Čiko, Krehké vzťahy, Krakonoš a lyžníci, Buldoci a třešně a Páni kluci. Podľa tejto kolekcie bolo zrejmé, že Hapka sa stal dvorným filmovým skladateľom troch režisérov – Věry Plívovej Šimkovej, Juraja Herza a najmä Juraja Jakubiska.

O tom, že si s Jakubiskom padli do nôty svedčí i druhá časť trilógie. V čase svojho vydania nenadarmo dostala prívlastky ako najočakávanejšia, či najlepšia. Okrem motívov z filmov Svítalo celou noc, Od vraždy jenom krok ke lži, Dívka s mušlí, Miluji tě, Tajemství ďáblovy kapsy, poslední návrat a Uprír z Ferratu albumu dominovala najmä hudba z Jakubiskových filmov Perinbaba a Tisícročná včela, vďaka čomu sa na CD prvý raz objavila i pesnička Mariky Gombitovej z Tisícročnej včely. Unikátne dielo.

Mnohí mali po tomto albume pocit, že Hapka už zo seba rozdal to najlepšie, čo mohol a trojka už ani nevyjde, prípadne nebude taká zaujímavá. Pre filmového fanúšika je však takýto projekt zaujímavý vždy, i keď tie najväčšie perly už v rámci neho vyšli. Mnohí na tretí Hapkov filmový album čakali s veľkou zvedavosťou a pán skladateľ ani tento raz nesklamal. Okrem hudby z filmov Moja láska s Jakubom, Operácia mojej dcéry, Deň pre moju lásku a bonusu v podobe Hudby pre fontánu (čo bola síce symfonická, no nefilmová melódia), albumu dominovali tri veľké filmové hity – Herzov Gagman, Hanákove Ružové sny a Jakubiskova Nevera po slovensky. Takže ďalší míľnik tvorby geniálneho a vyhľadávaného skladateľa.
Booklety jednotlivých albumov tvoria obrazy namaľované samotným Hapkom.
V súčasnosti vychádza komplet všetkých troch CD v jednom balení a príjemnú cenu a je jasné, že tento komplet by nemal chýbať v zbierke žiadneho hudobného priaznivca.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2005
Celkový čas: CD1: 69:22, CD2: 69:25, CD3: 52:32
Linky: www.universalmusic.cz

Zdroj: TS MusicServer