Autorská edícia „najkrajšie piesne“ vydavateľstva Opus sa dožila svojho tretieho unikátneho titulu. Po albumoch Janka Lehotského a Gejzu Dusíka vychádza do tretice autorský album fenomenálneho nezabudnuteľného skladateľa i speváka Jara Filipa.Albumy Autorskej edície vychádzajú pri príležitosti istých jubileí. Janko Lehotský dostal tento album pri príležitosti šesťdesiatych narodenín. Pán Gejza Dusík by sa zas bol dožil rovnej stovky.

Autorská edícia „najkrajšie piesne“ vydavateľstva Opus sa dožila svojho tretieho unikátneho titulu. Po albumoch Janka Lehotského a Gejzu Dusíka vychádza do tretice autorský album fenomenálneho nezabudnuteľného skladateľa i speváka Jara Filipa.

Albumy Autorskej edície vychádzajú pri príležitosti istých jubileí. Janko Lehotský dostal tento album pri príležitosti šesťdesiatych narodenín. Pán Gejza Dusík by sa zas bol dožil rovnej stovky. Obaja tu zanechali množstvo nesmrteľných hitov, ktoré prežijú nielen ich, ale doslova celé generácie.

Sedem rokov nedávno ubehlo od náhlej smrti Jara Filipa a to je dôvod na rekapituláciu. Zvlášť v prípade ak ide o takú osobnosť akou bol Jaro Filip. Staršia (ale i dnešná generácia) si ho bezpochyby pamätá so spolupráce s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským, čo bolo a vlastne dodnes je neprekonateľné trio. Lasica skladal texty, Filip si v hlave nosil hudbu a vznikali hity, ktoré sa ako zákonite vymykali šablónam vtedajšieho popu. Trojica priniesla so sebou akýsi nový závan do domácej populárnej hudby a dokázali v sebe spojiť vtip, podstatu a vynikajúcu muziku. Ich spoločný album Bolo nás jedenásť je dodnes považovaný za jeden z najlepších, ktoré v našej populárnej hudbe vznikli.

Ďalším mužom, s ktorým bola osoba Jara Filipa spájaná aj krátko pred jeho smrťou, bol bezpochyby spevák Richard Muller, s ktorým majú na konte niekoľko spoločných albumov, na ktoré Filip skladal hudbu a Muller si písal v tej dobe bravúrne texty. Nezabudnuteľným sa stal ich spoločný album 33 a to bola vlastne iba štartovacia dráha ich spoločnej a úspešnej spolupráce.

No a potom tu bol ešte Jaro Filip ako autor pesničiek, ktoré sám interpretoval. No a toto všetko, s mnohými ďalšími prekvapeniami, prináša album Najkrajšie piesne. Obrovským plusom Autorskej edície je fakt, že okrem ťažiskových hitov prináša v mnohých prípadoch i perly, ktoré uzreli svetlo sveta iba krátkodobo a v podstate sú neznáme.

Kto si ešte dnes spomenie na Mullerovu Slovenčinu z roku 1990? A táto úžasná pesnička je súčasťou tohto projektu. A nájdete tu úplne všetko, na čo si len môžete od Jara Filipa. Od nadčasovej (hoci takto možno označiť celú Filipovu tvorbu) Cez okno, ktorá celý projekt štartuje, cez tie najsilnejšie veci s Lasicom a Satinským, monštrózne dobré veci od Richarda Mullera až po klasiky Valutový cudzinec (Peter Lipa), či Turci idú a do všetko korunované nesmrteľnými Čerešňami v podaní Hany Hegerovej.

Najkrajšie piesne Jara Filipa dokázali hravo naplniť jedno CD. Opusu patrí poďakovanie, že v rámci tejto skladačky participoval aj s inými vydavateľstvami, kde Filipove pesničky po revolúcii vychádzali. Aj vďaka tomu ide o ucelený projekt, ktorému jednoducho nie je čo vytknúť.

Vydavateľstvo: Opus, 2007
Celkový čas: 70:53

Linky: www.opus.sk, www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
01. Cez okno (J. Filip, S. Josifoska)
02. Milovanie v daždi (R. Müller)
03. Čerešne (H. Hegerová)
04. Bolo nás jedenásť (M. Lasica, J. Satinský, J. Filip)
05. Na výstave (M. Lasica, J. Filip)
06. Valutový cudzinec (P. Lipa)
07. Slovenčina (R. Müller)
08. V našej obci (M. Lasica, J. Satinský, J. Filip)
09. Turci idúúú (J. Filip)
10. Kormidelník čas (J. Filip)
11. V tom istom meste (R. Müller, M. Lasica)
12. La la la (R. Müller)
13. My (M. Lasica, J. Satinský, J. Filip)
14. Vyletel vták (M. Lasica)
15. Cigaretka na dva ťahy (R. Müller)
16. Ja som ten čo hrával s Dežom (J. Filip)
17. Song o idúcom muničnom vagóne (D. Ursiny)
18. Za dedinou (J. Filip)
19. Syn nosí moju tvár (J. Filip)
20. Božská komédia (R. Müller)
21. Do batôžka (M. Lasica, J. Filip)

Zdroj: TS MusicServer