Americká speváčka Mary J. Blige plánuje na jeseň vydať nový album s názvom The London Sessions, ktorý nahrávala v lete v Londýne s britskými hviezdami novej generácie ako Disclosure, Naughty Boy, Emeli Sandé a Sam Smith. Pri tej príležitosti povedala, že Veľká Británia je momentálne hudobne zaujímavejšia ako USA.

Podľa jej slov je to vďaka kreatívnej slobode, ktorú majú mladí britskí umelci. "Je to tu také slobodné, ako to bolo kedysi v Amerike. Umelci môžu robiť presne to, čo milujú. A keď počúvate rádio, počujete tú slobodu. Tá hudba žije a dýcha - môžete to počuť aj na poslednom albume Adele. Bolo to obrovské - veľký úspech. A pritom robila to, čo miluje," uviedla Mary J. Blige v rozhovore pre denník The Guardian. "Práca s týmito ľuďmi je, akoby boli moja rodina. Je medzi nami veľmi dobrá chémia," dodala speváčka, ktorá je o dve dekády staršia než väčšina jej londýnskych kolegov.

Aktualizácia (6.9.2014): Mary J. Blige predstavila spoluprácu s Disclosure. Vypočujte si singel Right Now

Počas niekoľkotýždňového nahrávania v legendárnych RAK Studios si hviezda R&B a soulu našla čas aj na stretnutie s otcom Amy Winehouse. "Bolo to, akoby mi dal možnosť objať ju cez seba samého. Bola výnimočná a nikdy som nemala možnosť sa s ňou stretnúť. V jej hlase bolo veľa bolesti, veľa radosti, veľa zápasu a snahy pochopiť 'Kto som?'. A vo svojom umeleckom vyjadrovaní a výraze bola úplne slobodná. Hovorila čokoľvek, čo chcela povedať, a to som na nej obdivovala," spomína Mary J. Blige na osobnosť, ktorá v predchádzajúcom desaťročí odštartovala súčasnú vlnu britského, soulom nasiaknutého popu.

Zraniteľnosť bez strachu

Na pripravovanej novinke The London Sessions sa podieľali mladí britskí skladatelia a producenti Sam Romans, ktorý je známy najmä spoluprácou s Naughty Boyom, a Jimmy Napes, spoluautor viacerých úspešných skladieb Sama Smitha a Disclosure. Výkonným producentom nahrávky je jeden z najlepších amerických popových producentov Rodney "Darkchild" Jerkins (Michael Jackson, Beyoncé, Lady Gaga...), ktorý s Mary J. Blige spolupracoval aj v minulosti.

Presný termín vydania speváčkinej trinástej štúdiovky zatiaľ nie je známy, do predaja by sa však mala dostať v novembri. So spomínaným duom Disclosure spolupracovala speváčka už minulý rok, výsledkom je remix ich singla F for You. So Samom Smithom, ktorý na jej nový album napísal štyri piesne, zase nahrala live verziu jeho úspešného singla Stay With Me.

"Niektorí ľudia si myslia, že keď spievate o zlomenom srdci alebo o tom, aký ste osamelý či smutný, tak sa priznávate k slabosti. Ale ja to neberiem ako slabosť. Vnímam to ako silu - byť schopný čeliť svojim pocitom a smútku tvárou v tvár. To je to, o čo sa snažím vo svojej hudbe, a myslím, že o tom je aj album Mary - o zraniteľnosti bez strachu," hovorí Smith o albume, ktorý sa môže stať výrazným míľnikom v speváčkinej 22-ročnej kariére, a zároveň predstaví mladú britskú scénu jej americkým fanúšikom.


Biografia

Štyridsaťtriročná Mary J. Blige odštartovala kariéru v roku 1992, keď vydala debutový album What's The 411?. Doteraz vydala dvanásť štúdioviek, z ktorých šesť je multiplatinových. Celkovo má na konte viac viac než 50 miliónov predaných albumov a 15 miliónov singlov. Jej najnovšou nahrávkou je soundtrack k snímke Think Like a Man Too (2014), z ktorej pochádza singel Suitcase.

Blige je podľa magazínu Billboard najúspešnejšou R&B interpretkou ostatného štvrťstoročia, pričom magazín Rolling Stone ju zas zaradil do svojho rebríčka 100 najlepších spevákov a speváčok všetkých čias. Je jediným interpretom, ktorému sa podarilo získať Grammy v kategóriách pop, rap, gospel aj R&B. Na konte má deväť Grammy, získala tiež štyri American Music Awards, desať Billboard Music Awards alebo dve World Music Awards.


Text: Patrik Marflák (zdroj: Theguardian.com, SITA - Aceshowbiz.com, archív)
Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Súvisiaci interpreti: Mary J. Blige