Deviaty ročník Mikulášskeho jazzového festivalu sa už nezadržateľne blíži. Konať sa bude 19. až 21. júla v Liptovskom Mikuláši. Jediný jazzový festival na Liptove tento rok opäť prináša jazz v rôznych jeho podobách, program je žánrovo pestrý a dáva priestor predovšetkým domácej scéne.

Predaj lístkov na Mikulášsky Jazzový festival 2013:  Predpredaj.sk

Festival odštartuje formácia Conspirative Theories pod vedením mladého talentovaného hudobníka Samuela Hošeka. Samo je čerstvým absolventom divadelnej fakulty VŠMU a v minulosti získal štipendium na prestížnej súkromnej strednej škole v USA, kde mal možnosť pracovať na viacerých hudobných a výtvarných projektoch. Bol súčasťou muzikálového projektu Broadway Tour v USA a v apríli tohto roku absolvoval workshop so svetovým bubeníkom Jojom Mayerom. S ním tiež účinkoval na spoločnom koncerte aj s ostatnými finalistami súťaže RIGA STAGE 2013 spolu s Lotyšským národným big bandom.  

V súčastnosti účinkuje v rôznych hudobných zoskupeniach. Je pravidelným hosťujúcim spevákom v Swing Society Orchestra, účinkuje v projekte Noc s ikonami džezu spolu s Petrom Lipom, Adrienou Bartošovou, Janou Gavačovou, Jurajom Griglákom, Gabrielom Jonášom a ďalšími skvelými hudobníkmi. Hosťuje v predstavení Veľkí herci malým deťom a rád tancuje v tanečnej škole Riverpark dance school. Na klávesy zahrajú Eugen Vizváry a Peter Preložník (člen legendárnej Fermaty). Saxofóny rozozvučí Nikolaj Nikitin a o rytmiku sa na bicích a perkusiach postará rodák z Liptovského Mikuláša Juraj Raši.


Piatkový večer bude pokračovať vystúpením legendárnych jazzových stálic s 20 ročnou históriou – prešovského AMC Tria (Peter Adamkovič - klavír, Martin Marinčák - kontrabas, Stano Cvanciger - bicie). Spolu s nimi vystúpi jediný zahraničný interpret tohtoročného festivalu – taliansky gitarista Ruggero Robin. Ten má nezameniteľnú techniku hrania a ako session hráč spolupracoval s množstvom hudobníkov (ako napríklad Bruce Gaitsch, Janey Clewer, BB King, John Patitucci). Slovenskému publiku sa okrem spolupráce s AMC Triom predstavil aj na bratislavských džezákoch v roku 2008, kedy vystupoval s Petrom Lipom a Minom Cinelu.


Po koncerte sa vzhľadom na pestrú zostavu jazzmanov piatkového line-upu môžeme tešiť na ozaj intenzívnu a temperamentnú jam session, ktorá dá bodku za prvým festivalovým večerom. Ak ešte nemáte lístok na festival, neváhajte a využite možnosť kúpy limitovaného počtu zvýhodnených permanentiek na všetky tri večery po 20 eur. Zostáva ešte niekoľko posledných kusov, následne pôjde cena na 25 eur a na mieste 30 eur.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Martin Budaj. Viac informácií o festivale nájdete na www.mjf.sk a www.facebook.com/mikulasjazzfest