Podujatie Open Jazz Fest, ktoré sa uskutoční 18. a 19. júla na Zelenej vode, tento rok privíta svetoznámu americkú bubeníčku Sheilu E. Okrem toho si návštevníci siedmeho ročníka festivalu budú môcť vychutnať aj najlepších hudobníkov z krajín V4.

V sobotu 19. júla vystúpi na pódiu americká bubeníčka a perkusionistka Sheila E. Celým menom Sheila Escovedo sa chytila bubeníckych paličiek už ako trojročná a odvtedy svoj talent prehlbovala. Už od detstva ju hudobne ovplyvňovali jej otec - perkusionista Pete Escovedo, krstný otec - latinská legenda Tito Escvedo a strýko - spevák Alejando Escovedo.

Ešte pred dosiahnutím 20 rokov vystupovala s poprednými jazzovými umelcami (George Duke, Gloria Estefan, Marvin Gaye). Svojím talentom zaujala aj legendárneho speváka a multiinštrumentalistu Princea. Sheila začala spoluprácu s ním nahrávaním Purple Rain. Taktiež pôsobila ako vokalistka a neskôr na jeho turné ako hudobná režisérka.


Sheila má na svojom konte 11 albumov. Vo svojej tvorbe sa venuje latino jazzu, funku, popu, ale i R&B. Medzi jej najúspešnejšie hity patria single Glamorous Life, ktorý obsadil popredné miesta hitparád či napríklad A Love Bizzare, kde vokály naspieval sám Prince. Nezabudnuteľným sa stalo aj jej vystúpenie na udeľovaní Oscarov so svetoznámym tenorom Placidom Domingom.

Má za sebou spolupráce i s ďalšími svetovými zvučnými menami ako Ringo Starr, Lionel Richie, ale aj Jennifer Lopez či Beyoncé Knowles. Popri pestrom pracovno-hudobnom programe stíha ešte post generálnej riaditeľky svojej spoločnosti Entertainment Company StilettoFlats Inc. V tomto roku by mala uzrieť svetlo sveta biografia tejto svetoznámej hudobníčky.


Chuťovka z V4

V4 European Quintet je kapela zložená z hudobníkov z krajín V4. Na Zelenej vode zahrá Ondřej Štveráček (tenor saxofón), Poliak Piotr Wojtasik (trúbka), Čech Tomáš Baroš (kontrabas), Maďar Kálmán Oláh (klávesy) a Slovák Marián Ševčík (bicie).

Tomáš Baroš patrí k špičke mladých talentovaných kontrabasistov na jazzovej hudobnej scéne. Koncertuje už od svojich 15-tich rokov a je súčasťou rôznych hudobných zoskupení. Študoval na pražskom konzervatóriu, ale štipendium získal aj na svetoznámej Berklee College of Music. Piotr Wojtasik pôsobí ako trúbkar, skladateľ a lektor v jazzovom inštitúte na Hudobnej akadémii v Katowiciach. Prvé nahrávky mu vyšli so zoskupením New Presentation, no prerazil až v roku 1996 so svojím albumom Quest, ku ktorému si prizval najlepšieho jazzového saxofonistu Billyho Harpera. Niekoľkokrát sa umiestnil v rebríčku Jazz Top magazínu Jazz Forum.

Saxofonista Ondřej Štveráček patrí k najvýznamnejším postavám nastupujúcej českej jazzovej generácie. Je známy nielen v Európe, ale i v zahraničí, a má svoj vlastný systém hry na saxofón neprehliadnuteľne inšpirovaný jazzovou tradíciou. Často ho porovnávajú s Johnom Coltranom. Hrá v orchestri Gustava Broma ako kmeňový hudobník. Zo Slovákov spolupracuje s Oskarom Rózsom či Radovanom Tariškom.

Kálmán Oláh je klavirista a komponista pochádzajúci z Maďarska. U nás sa naposledy predstavil na jeseň v Slovenskom rozhlase, kedy svoje umenie predviedol s Danish Radio Big Band. Bubeník Marián Ševčík v 90. rokoch ukončil štúdium na konzervatóriu v Bratislave. Pôsobí na Slovensku a v Čechách, ale účinkoval aj na festivaloch v ďalších európskych krajinách, a má na konte spolupráce s hudobníkmi z USA, Talianska či Rakúska. Od roku 2003 je súčasťou Milo Suchomel Quartet.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér festivalu.

Súvisiaci interpreti: Sheila E.