Hygienici skončili prvé laboratórne rozbory pitnej vody z festivalu Bažant Pohoda 2012 v Trenčíne. "Voda spĺňala normu pre pitnú vodu podobne ako voda z bazéna normu na vodu na kúpanie," informovala trenčianska regionálna hygienička Mária Štefkovičová.

Hnačkové ochorenia, ktoré počas festivalu potrápili 142 ľudí, tak z pitnej vody nepochádzajú, ide o vírusové ochorenie. "Podľa klinického priebehu ochorení sme predpokladali, že ide o vírusové ochorenie, čo nám dnes bolo aj potvrdené z vyšetrenia biologického materiálu od chorých osôb. Ide o norovírusové ochorenia," uviedla Štefkovičová.

Ide o rýchlo sa šíriacu infekciu, typickú chorobu špinavých rúk. Šíri sa kontaktom, aj kontaminovanými potravinami alebo vodou. "Je to sezónne ochorenie, v súčasnosti sa na Slovensku vyskytuje. Upozorňujem preto, aby chorí dôsledne dbali na hygienu rúk, aby zabránili prenosu ochorenia na členov rodiny, prípadne osoby v blízkom okolí," vysvetlila Štefkovičová. K 10. júlu hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Trenčín 16 osôb, zostali tu ešte štyria ľudia, 12 už prepustili.

Organizátori 16. ročníka festivalu Pohoda, ktorý sa konal 5. až 7. júla na trenčianskom letisku, čelili obvineniu niektorých návštevníkov z toho, že v areáli ľuďom umožnili piť vodu, ktorá nebola v poriadku a u niektorých sa prejavili nevoľnosti. K najčastejším prejavom patrili hnačky, zvracanie, horúčka a kŕče. Podľa návštevníkov bola vo štvrtok a v piatok úžitková voda pri hlavnom Bažant stagei označená ako pitná, čo mohlo spôsobiť nevoľnosti. V sobotu tam už nápis pitná voda chýbal.

Pohoda 2012
Ďalšie fotografie Igora Daniša z Pohody nájdete v sekcii Fotoreporty

Organizátori Bažant Pohody 2012 dnes zverejnili zaujímavé čísla, ktoré hovoria o tom, aká bola počas festivalu starostlivosť o návštevníkov:

464 000 litrov pitnej vody v 11 cisternách
20 520 litrov minerálnej vody Rajec rozdanej zdarma pod pódiami 60-timi asistentami
7692 litrov pitnej vody v 59-tich vodostrojoch
400 000 dávok dezinfekčného prípravku na ruky
4 665 600 litrov úžitkovej vody
142 batérií s vodou na umývanie
500 chemických toi-toi toaliet
20 chemických toi-toi toaliet pre vozíčkarov
11 čistiacich vozov, ktoré 5-krát denne čistili toalety
128 splachovacích toaliet
156 spŕch
220 ľudí upratovalo areál (50-členné skupiny nonstop)
6 stanovíšť zdravotnej služby z toho 1 poľná nemocnica
3 lisovacie kontajnery
14 veľkoobjemných kontajnerov
428 kontajnerov na rôzne druhy odpadu
12 splachovacích toaliet v Škoda Family parku
2 sprchy v Škoda Family parku
3900 kusov plienok pre deti
6400 vlhčených utierok
250 podložiek na prebaľovanie

Zdroj: SITA, Pohoda
Foto: Lea Podstanická - Hudba.sk