Hudobný projekt Nokturno tvorí manželský pár Slavomír Kvasňovský a Polina Kvasňovský Nikolaevskaya.

Polina Kvasňovský Nikolaevskaya sa herectvu a hudbe venuje od detstva. Na Štátnom konzervatóriu v Bratislave študovala odbor herectvo v čom neskôr pokračovala na Vysokej škole múzických umení, kde pod vedením prof. Emílie Vášáryovej a mgr. Art, Mareka Majeského vyštudovala odbor činoherné herectvo. Pôsobila v rôznych divadelných inscenáciách a projektoch.

Slavomír Kvasňovský študoval na konzervatóriu v Nitre odbor bicie nástroje, neskôr pokračoval v štúdiu na Katedre bicích nástrojov na Janáčkovej akadémií múzických umení v Brne pod vedením Prof. Matrina Opršala. Skúsenosti naberal v orchestrálnom hraní, ale aj ako hudobník v divadelných inscenáciách.

 

Projekt Nokturno bol oficiálne založený v roku 2024. Slovo nokturno v hudobnej terminológií vyjadruje hudbu s nočnou atmosférou, môže zahŕňať všetky pocity, ktoré nám evokuje noc. Pokojnosť, melanchóliu, ale aj ráznosť a záhadnosť. Žáner projektu Nokturno sa snaží zahrnúť všetky spomenuté atribúty. Ich hudba je autentická a texty osobné až intímne.

Tento rok sa začal proces nahrávania ich prvého EP s názvom Naše chladné dni. Samotný názov EP evokuje, že sa bude jednať zväčša o melancholické a výpovedné skladby. Projekt by mal obsahovať 5 skladieb, ktoré sa finálne nahrajú počas letných mesiacov. Predpokladaný termín vydania je jeseň tohto roku.

Momentálne je na Youtube zverejnený ich prvý singel s názvom O nás, pre Teba. Základnú melódiu singlu zložil Slavomír Kvasňovský už pred pár rokmi,  no postupne sa k piesni vracal a nechával ju zrieť. Inšpiráciou k piesni je vzťahová sínusoida dobrých a zlých období. "Videoklip je natočený zámerne jednoducho a prirodzene na go-pro kameru z našich bežných dní. Ak je tá pieseň osobná, rovnako osobné a autentické musí byť aj video," dodal Slavomír Kvasňovský.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Slavomír Kvasňovský.