Budúcnosť týždenníka o elektronickej hudbe už visela na vlásku, keď zrazu prišiel neignorovateľný impulz na dokončenie načatého vydania. Je ním nový album dua Daft Punk s názvom Random Access Memories, ktorý je od pondelka (13.5.), teda týždeň pred oficiálnym vydaním, dostupný na vypočutie zdarma. Otázne je, či vôbec niekto bude čítať a počúvať aj to ostatné...

Vďaka kampani v televíziách, na bilbordoch, či na jednom z najsledovanejších festivalov Coachella, sa Daft Punk po ôsmich rokoch od albumu Human After All vracajú na vrchol ako skutočné ikony. Dopomohol im k tomu aj fakt, že Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homem-Christo medzitým stihli nahrať svoj prvý veľký filmový soundtrack - Tron: Legacy (2010). Novinka, ktorá sa vďaka kvalitnej mediálnej masáži a obrovskému úspechu "comebackového" singla Get Lucky stala najočakávanejším albumom roka nielen v rámci elektronickej scény, je však o niečom inom ako temný a orchestrálny sci-fi soundtrack. Nahrávka s 13 skladbami a množstvom hviezdnych hostí je plná veselých i podmanivých melódií a vokóderového spevu, čo sú typické znaky prvých troch štúdioviek, ktoré francúzskej dvojici priniesli celosvetovú slávu. Zároveň je však tento album aj neprepočuteľne výrazným odklonom od predošlej tvorby, pretože ide o najmenej elektronický počin v kariére dvojice. Hudba totiž tentokrát nie je postavená na samploch, ale na živých nástrojoch. Vychádza z hudobných smerov 70. a 80. rokov, kedy svetu vládlo disco, funk, či progresívny rock, a celé to, až na poslednú skladbu albumu znie veľmi živo a organicky.

Album Random Access Memories, ktorý oficiálne vychádza 20. mája, si môžete vypočuť v plnej dĺžke už dnes na stránke itunes.com/daftpunk. Daft Punk vás zoberú na takmer 75-minútovú jazdu plnú kontrastov, ktorú sa oplatí absolvovať viackrát, no už po prvom počutí je jasné, že viac než polovica skladieb je skvelá. Na jednej strane sú tie, ktoré vracajú do hudby muzikálnosť v spojení s ľahkosťou a pozitívnou energiou. Práve vďaka týmto kvalitám sa pilotný singel Get Lucky s hosťujúcim spevákom Pharrellom Williamsom a legendárnym gitaristom Nileom Rodgersom stal pár hodín po vydaní 19. apríla na prvé miesto v iTunes rebríčkoch v 55 krajinách, vrátane Slovenska a Česka. Na prvých priečkach sa drží stále, tretí týždeň vládne už aj britskému UK Chartu a už teraz je jasné, že bude hitom nadchádzajúceho leta.

Ďalšími piesňami s podobným potenciálom sú úvodná Give Life Back to Music (feat. Nile Rodgers), Lose Yourself to Dance (feat. Pharrell Williams & Nile Rodgers) a Doin It Right (feat. Panda Bear), z ktorých každá by mohla byť singlom. Ďalšími vrcholmi albumu, tentoraz na opačnej - experimentálnejšej a progresívnejšej - strane spektra, sú skladby Giorgio By Moroder (feat. Giorgio Moroder), Touch (feat. Paul Williams) alebo Contact (feat. DJ Falcon). A čo je najlepšie, ani zvyšok albumu sa rozhodne nedá nazvať vatou. Populárne duo v maskách robotov včera ukázalo svetu aj vinylovú verziu albumu, ktorú určite ocenia všetci milovníci Daft Punku a kvalitného zvuku. (pm)


A teraz už dávame s Daft Punkom pokoj, nižšie sa môžete presvedčíť, že dobrej hudby je vo svete elektroniky omnoho viac, dokonca aj v našich končinách. Dôkazom je album Kiss The Stars, ktorý nedávno vydal známy slovenský drum&bassový producent Blue Motion. Pestrá nahrávka obsahuje jedenásť liquid drum&bassových trackov, na niektorých sa podieľali aj ďalší slovenskí producenti Amplitude a soundNbeats, príjemnú atmosféru nahrávke dodávajú vokály od Dina Eve, Identified, Slimmie a MC Fava. Novinku vydal slovenský label Reverse Audio Group a zakúpiť si ju môžete napríklad na Beatporte. Vypočujte si ukážky z čerstvého albumu na Soundcloude. (dt)

Blue Motion - Kiss The Stars album preview

Za kvalitou nemusíme ísť ďaleko ani v prípade jednočlenného projektu Subject Lost, za ktorým stojí český producent Petr Adamec. Vo februári mu na slovenskej značke Exitab vyšiel vynikajúci dlhohrajúci debut Made of Numbers, ktorý sa od jeho predchádzajúcich releasov líši náklonnosťou k jemným gitarovým motívom. Vďaka nim pôsobí miestami až ambientne, čo je pomerne trúfalé tvrdenie vzhľadom na frekvenciu beatov a fakt, že Subject Lost nemá problém mixovať svoje veci s celým spektrom súčasného klubového  zvuku. Dôkazom toho je jeho najnovšia kolekcia skladieb pre sériu mixov Panorama Exitab. Okrem nového mixu Subject Lost nedávno pustil do sveta krásne glitchové video k skladbe Roads. (pm, Exitab)


Anglický producent Jon Hopkins, o ktorom sme už v minulých vydaniach písali, zverejnil videoklip k najnovšiemu singlu Open Eye Signal. Ten bude súčasťou jeho pripravovaného v poradí už štvrtého štúdiového albumu s názvom Immunity. Videoklip k osemminútovej skladbe natočil režisér Aoife McArdle a v hlavnej úlohe sa v ňom predstavil mladý skateboardista. Singel Open Eye Signal sa dočkal už aj remixov a to od producentov ako Lord Of The Isles, Luke Abbott a Nosaj Thing. Downtempový remix od Nosaj Thing je k dispozícii na voľné stiahnutie TU. Nový Hopkinsov album vyjde 3. júna na značke Domino a nájdete na ňom celkovo osem skladieb. (dt)


Ólafura Arnaldsa slovenským fanúšikom zvlášť predstavovať snáď netreba. Onedlho ho budete mať možnosť počuť opäť naživo na koncerte v Bratislave, kde dokonca pre veľký záujem pridal druhé vystúpenie. Popri tom však Ólafur nezaháľa a pracuje na svojej hudbe ďalej. Len nedávno vyšiel príjemne melancholický remix tracku Old Skin, na ktorom spolupracoval s vokalistom Arnórom Danon. Za remixom stojí ruský talentovaný producent Spieltape. (ml)


Nemecká elektronická superkapela Moderat (Modeselektor + Apparat) zverejnila obal a podrobnosti o druhom albume, ktorého eponymný predchodca z roku 2009 patrí medzi to najlepšie, čo v elektronickej hudbe za posledné roky vzniklo. Novinka s jednoduchým názvom II vyjde 2. augusta na vlastnom labeli Modeselektoru Monkeytown Records. V základnej verzii bude obsahovať 11 nových trackov (setlist TU), v deluxe edícii so špeciálnym bookletom ešte o jeden viac. Trojica hudobníkov na albume pracovala približne pol roka a tvrdia, že za ten čas "zostarli asi o desať rokov" a nevideli "žiadne slnko ani denné svetlo". Modeselektor sa už o mesiac predstavia na bratislavskom Wilsonic Festivale, snáď sa dočkáme aj nejakej ochutnávky očakávanej novinky. (pm)

Of Monsters and Men je šesťčlenná islandská indie / folk-popová kapela, ktorá vznikla v roku 2010. Má na konte album My Head Is an Animal a určite ste už počuli ich úspešný singel Little Talks, ktorým sa dostali do povedomia na celom svete. Ich tracky sa dočkali aj rôznych remixov, jeden zaujímavý má na svedomí spevák a textár Pete Lawrie, ktorý pod pseudonymom Until The Ribbon Breaks dal tracku King & Lionheart nový svieži rozmer. (ml) 

Of Monsters & Men - King & Lionheart (Until The Ribbon Breaks Remix)

Na 20. mája pripravuje vydanie nového albumu drum&bassový producent Dominick Martin, známejší pod pseudonymom Calibre (hoci skvelý non-dnb album vydal aj pod svojím civilným menom). Novinka s názvom Spill bude obsahovať 13 trackov v drum&bassovom tempe, v ktorých sa môžete započúvať do liquid funku postaveného na zvuku piana, ale aj do tvrdších odnoží dnb, či halftempových experimentov. Jedinými hisťami na albume sú vokalisti Chimpo a Steo. Nahrávka vyjde na Martinovej vlastnej značke Signature Recordings na troch vinyloch a tiež v digitálnej podobe. Krátke ukážky a kompletný tracklist nájdete na stránke vydavateľstva. (dt)

David Kennedy alias Pearson Sound (pre pamätníkov ešte alias Ramadanman) vydal 13. mája na vlastnej značke nové EP s názvom REM, ktoré je jeho prvým sólovým počinom od septembrového Clutch EP. Ukážky všetkých štyroch nových trackov - REM, Gridlock, Figment a Crimson (Beat Ritual Mix) - zverejnil Kennedy na svojom Soundcloude. Vlastný label rozbieha aj jeho kolega z Hessle Audio Pangaea. Nesie názov Hadal a prvým releasom je singel obsahujúci tracky Viaduct, Mission Creep a Razz. (pm)

Pearson Sound - Clutch EP preview

Pangaea - Viaduct

Nové Epčko si pre svojich priaznivcov nachystal manchesterský producent Indigo. Na hudobnej scéne pôsobí od roku 2008 a preslávil sa vydávaním trackov v štýloch drum&bass, dubstep a uk garage. Novinka bude niesť názov Reaching The Source. Svojím jedinečným štýlom a zvukom poteší hlavne fanúšikov experimentalu a pomalšej elektroniky. Nahrávka obsahuje tri tracky - Reaching The Source, Tethys a Talia. Na prvom Indigo spolupracoval so spevákom Poppym Robertsom. Novinka je vyšla v pondelok a v limitovanej edícii ju môžete vlastniť na platni z mramoru. Nájdete ju na labeli Samurai Horo, ktorý patrí pod značku Samurai Music. Vypočujte si ukážky všetkých troch trackov. (dt)


Kapela Crystal Figters zverejnila nový remix ku svojej skladbe You & I. Do svojho soundu plného baskických vplyvov a pôvodných originálnych zvukov, ktoré kapela používa vo svojej tvorbe, si prizvala na spoluprácu úspešného amerického remixéra a dídžeja menom Gigamesh. Ten sa zhostil tejto úlohy bravúrne a výsledkom je ich spoločný track. Ak sa vám zapáči, pokojne si ho môžete stiahnúť zadarmo TU. (ml)


Bristolský producent Laurie Osborne alias Appleblim je na uk bass scéne dobre známy už od roku 2005, kedy so Shackletonom založili dnes už nefungujúci, no svojho času veľmi zaujímavý label Skull Disco. Medzitým Osborne operoval najmä na vlastnej značke Apple Pips, kde na rozdiel od dustepových začiatkov viac experimentoval s rovnými beatmi housu a techna. Zaujímavosťou je, že za celé tie roky nevydal ani jednu sólovú nahrávku - vždy svoje tracky vydával vo forme split releasov s inými producentmi. To sa však zmení 10. júna, kedy vychádza dvojica 12" singel s dvoma trackmi Fluorescent / Past Present Future. Vypočujte si prvý spomenutý v plnej dĺžke. (pm)

Appleblim - Fluorescent

S horúcimi novinkami v týchto dňoch prichádza aj holandský majster soulful drum&bassu Lenzman. Ten si pre svojich priaznivcov prichystal niekoľko noviniek. Na slávnom labeli Metalheadz mu vyšli dva kúsky - Empty Promise a remix tracku Broken Dreams od známeho japonského producenta Makota. Obidva tracky sú plné pozitívnej energie s príjemnými vokálmi. Okrem týchto noviniek sa Lenzman podujal na zremixovanie skladby Gravity od novozélandskej elektronickej skupiny Shapeshifter. My sme pre vás vybrali najnovší singel Empty Promise. (dt)


Kam na párty?

Ako sme už informovali, v piatok, 17. mája, zavíta do Bratislavy s úplne čerstvým albumom Chroma Chords jedna z najvýraznejších postáv súčasnej drum&bassovej scény a elektronickej hudby vôbec - Alix Perez. V KC Dunaj na akcii SIGNAll_FM okrem neho zahrajú domáci nadšenci progresívneho dnb Gabanna, Source Code a Lixx. Prečítajte si viac (pm)

Ak máte radšej pomalšie beaty, v bratislavskom Subclube sa v takisto piatok pod hlavičkou Dubstep.sk koná akcia, ktorá priaznivcom predstaví domáce talenty tohto žánra. Jedným z nich je Keosz, o ktorého produkciu sa zaujímajú viaceré významné vydavatelstvá. Venuje sa prevažne drum&bassu a ambientu, no špeciálne pre túto noc si pripraví dubstepový a experimentálny set. Druhým špeciálnym hosťom večera bude Kepikei, ktorý sa po dlhšom čase opäť vráti k dubstepu a namieša to najlepšie, čo momentálne v tomto žánri vychádza, no určite zavíta aj do vôd bass music, v ktorých sa momentálne pohybuje. Pri všetkej novej muzike, ktorú už človek ani nestíha sledovať sa často zabúda na staré dobré tracky a z toho dôvodu sa Miretz rozhodol, že odohrá set výhradne zo svojich najobľúbenejších nadčasových platní. Jazzcause už tradične pripraví zmes vlastnej produkcie, promo skladieb a čerstvých releasov. O vizuálnu stránku večera sa postará geniálny VJ Stix. Kto ho pozná, vie o čom je reč, kto ešte nemal tú česť vidieť jeho projekciu, je najvyšší čas to napraviť. (dubstep.sk)

V Ateliéri Babylon sa v sobotu (18.5.) koná akcia Dynamic Sound 2013, headlinerom ktorej bude talianska techno legenda Mauro Picotto. Okrem neho vystúpia na hlavnom techno stagei Corvin Dalek, Toky vs. Boss, Tomin Tomovic, na druhom pódiu sa predstavia houseoví producenti Eyal Cohen a Israel Shmuel, DODOman & Wychitawacs a ďalší. Podrobnosti o párty TU, lístky v predpredaji sú dostupné na Predpredaj.sk. (pm)

Na sobotu sa môžu tešiť aj všetci priaznivci deep housu. V Nu Spirit Clube vystúpi jeden z aktuálne najžiadanejších producentov tohto žánra - Giom. Jeho jedinečný zvuk v podobe tak trochu bizarnej a eklektickej house music sa sústavne nachádza na tých najvyšších priečkach rebríčkov predajnosti internetových obchodov s hudbou a v mixovaných setoch elitných dídžejov. Okrem britskej hviezdy sa na dvoch stageoch predstavia aj Bollo, Fun (CZ), Rafo, Tasun, Pure a Hans. (nuspirit.sk)

Mix na tento týždeň

itunes.com/daftpunk :)

Tracklist albumu Random Access Memories:

1. Give Life Back to Music (feat. Nile Rodgers and Paul Jackson, Jr.) – 4:34
2. The Game of Love (instrumental) – 5:21
3. Giorgio by Moroder (feat. Giorgio Moroder) – 9:04
4. Within (feat. Chilly Gonzales) – 3:48
5. Instant Crush (feat. Julian Casablancas) – 5:37
6. Lose Yourself to Dance (feat. Pharrell Williams & Nile Rodgers) – 5:53
7. Touch (feat. Paul Williams) – 8:18
8. Get Lucky (feat. Pharrell Williams & Nile Rodgers) – 6:07
9. Beyond (lyrics: Paul Williams) – 4:50
10. Motherhood (instrumental) – 5:41
11. Fragments of Time (feat. Todd Edwards) – 4:39
12. Doin’ It Right (feat. Panda Bear) – 4:11
13. Contact (feat. DJ Falcon) – 6:21

Autori: Daniela Trojanová (dt), Martin Laškovský (ml), Patrik Marflák (pm)
Foto: Sony Music

Súvisiaci interpreti: Daft Punk