Česká speváčka, huslistka a skladateľka Iva Bittová vydáva po dvoch desaťročiach nový sólový album. Entwine/Proplétám vznikol v priestore pútnického kostola a Bittová ho venovala Václavovi Havlovi. Naživo ho predstaví na koncertoch v Novom Meste nad Váhom, Nitre, Trnave a Bratislave.

Dielo Entwine/Proplétám vzniklo v akusticky zaujímavých priestoroch kostola Sv. Jana Nepomuckého na Zelenej Hore v českom meste Žďár nad Sázavou. Stavba vybudovaná architektom Jánom Blažejom Santinim inšpirovala Ivu Bittovú k piatim na mieste improvizovaným skladbám. Ďalších sedem kompozícií dozrievalo pri sólových vystúpeniach interpretky.

Nový album predstaví Iva Bittová okrem Česka aj na piatich slovenských koncertoch - v Novom Meste nad Váhom (26. apríla), Nitre (27. apríla), Trnave (28. apríla) a v Bratislave (29. a 30. apríla). "Na koncertoch prichádza vždy nejaké prekvapenie, ako pre mňa samotnú, tak aj pre publikum. Je dôležité stále hľadať vieru a tešiť sa zo života. Snažím sa tešiť z každého koncertu a odovzdať poslucháčom pozitívnu energiu. Mám veľmi rada slovenské publikum. Je to moja najbližšia krajina i domov, vďaka otcovi, ktorý sa narodil a vyrastal v Galante," uviedla huslistka.

Termíny slovenskej časti turné:

26. 4. (20:00) - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note
27. 4. (19:00) - Nitra, Synagóga
28. 4. (19:00) - Trnava, Synagóga
29. 4. (19:30) - Bratislava, Evanjelický kostol (Panenská ulica)
29. 4. (19:30) - Bratislava, Evanjelický kostol (Panenská ulica)

Vstupenky na vybrané koncerty (Trnava a Bratislava):  Predpredaj.sk

Skladby, ktoré zreli niekoľko rokov

Entwine/Proplétám nadväzuje na speváčkinu minuloročnú štúdiovku Fragments a vychádza pod značkou Pavian Records vo vydavateľstve Dr. Horák.
"Entwine je akási reflexia a zrkadlo môjho života. Prepletaním sa životnými skúsenosťami, náladami a farbami tónov sa podarilo upliesť hudobnú textovú mozaiku tohto albumu, ktorý s úctou a veľkým rešpektom venujem môjmu dlhoročnému blízkemu človeku Václavovi Havlovi," spresnila Bittová.
 
"Väčšina skladieb zrela niekoľko rokov. Najradšej nové hudobné myšlienky najskôr uvádzam na svet v podobe živej interpretácie. Potom sa vyvíjajú spoločne s reakciou publika i okolia a akonáhle sú v mojich žilách, snažím sa ich zaznamenať. Je to dlhý proces. Vďaka náročnej kritickosti prichádza satisfakcia až za pomerne dlhší čas," dodala.

Skladateľka je zároveň výhradnou interpretkou i autorkou hudby. Texty, ktoré ju pri tvorbe inšpirovali, našla napríklad v zbierke Uspávanky moravského básnika Jana Skácela, u Gertrudy Steinovej či Růženy Danielovej - rómskej ženy, ktorá ako jediná z rodiny prežila holokaust. Práve jej text, ktorý napísala v Osvienčime, upravila interpretka pre husle a hlas na žiadosť britskej televízie BBC. Textami prispeli aj autorkini britskí priatelia - hudobník Chris Cutler a novinár a muzikológ Ken Hunt.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Iva Bittová