Festival Colours of Ostrava od jesene rozšíri svoju hudobnú ponuku. V rámci projektu Solo Colours Concerts na štyroch samostatných akciách postupne vystúpia nórski inovátori Jaga Jazzist, soulový spevák Gregory Porter, z Írska prídu Lisa Hannigan a Jape, a predvianočnú atmosféru obohatí London Community Gospel Choir.

"Rozhodli sme sa usporiadať tieto štyri výnimočné koncerty samostatne, pretože aj keď sme už mali možnosť niektorých interpretov na Colours of Ostrava vidieť, takýto koncert ponúka priestor vychutnať si ich ešte lepšie," uviedla riaditeľka festivalu Zlata Holušová. Jednotlivé koncerty sa budú konať v unikátnom koncertnom priestore Gong v Dolných Vítkoviciach alebo v intímnejšom klubovom prostredí Cool Tour (Černá louka, Ostrava).

"Gong je unikátna stavba, preto hľadáme aj unikátne projekty. Každý z troch koncertov, ktoré u nás v rámci Solo Colours Concerts prebehne, je akciou, ktorá nám môže priniesť divákov z celej republiky," hovorí o projekte výkonný riaditeľ združenia Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela.

Prvým z koncertov bude 1. novembra vystúpenie nórskej jazzovej kapely Jaga Jazzist, ktorú mohli fanúšikovia spoznať naživo na festivalovom ročníku 2010. Tentokrát však pôjde o naozaj jedinečný zážitok - svoj nový projekt Live With Britten Sinfonia predstavia spoločne s Janáčkovou filharmóniou Ostrava.


28. novembra sa do Ostravy vráti írska pesničkárka Lisa Hannigan a spolu s ňou príde aj krajan Richie Egan, známejší pod pseudonymom Jape. Vzhľadom na intímny charakter tohto dvojkoncertu (obaja zahrajú len v doprovode akustických gitár) pôjde o jediné zo štyroch podujatí, ktoré sa uskutoční v spomínanom klube Cool Tour. Už o deň neskôr (29.11.) sa v Gongu uskutoční koncert fenoménu súčasnej jazzovej a soulovej scény - Gregoryho Portera, ktorý bol niekoľkokrát nominovaný na Grammy a je držiteľom mnohých ocenení.

Posledným tohtoročným podujatím v rámci Solo Colours Concerts bude 5. decembra koncert speváckeho zboru London Community Gospel Choir, ktorý počas štyridsaťročného pôsobenia na scéne sprevádzal množstvo hviezd, napríklad Georgea Michaela či Madonnu.


Redakciu Hudba.sk informoval Jiří Sedlák z agentúry ArtsMarketing.CZ. Podrobnosti o koncertoch a vstupenkách nájdete na www.colours.cz.

Foto: Graham Keogh - Lisahannigan.ie

Súvisiaci interpreti: Jaga Jazzist, Lisa Hannigan