Koncom roka sa vždy roztrhne vrece s vianočnými koncertami a často pri nich dochádza k výnimočným a nečakaným spojeniam. Takým bolo aj vlaňajšie spoločné turné Márie Čírovej a Roba Opatovského. V tomto roku už išli na istotu a v hlavnom meste si opäť trúfli na Istropolis. A opäť úspešne.

Keď ste minulý rok nepremeškali jeden z vianočných koncertov spomínanej dvojice, pravdepodobne ste sa rozhodli túto udalosť zopakovať aj tento rok. Mária ČírováRobo Opatovský sa vybrali naprieč Slovenskom rozdať vianočnú náladu aj prostredníctvom hudby. V bratislavskom Istropolise sa v utorok predstavili pred vypredanou sálou s publikom tvoriacim zmes rôznych generácii, od najmenších až po staršie ročníky. Pódium zmenené na obývačku s vianočným stromčekom a pieskovou animáciou vytvorilo naozaj nezabudnuteľnú atmosféru.

Rovnocennosť dvoch interpretov

Keď sa niekto spojí s Máriou Čírovou, väčšinou zostane v jej tieni. Žiaľ, cítim to v piesni Strácam s Opakom a seriálový hit s Petrom Bažíkom Kto vie ma v tom iba utvrdil. O to väčším prekvapením pre mňa bol tento večer, keď som si na konci uvedomil, že Robo Opatovský jej bol rovnocenným partnerom. O tom, že toto spojenie funguje, svedčil hneď v úvode koncertu duet Vianoce, ktorý patrí medzi najvydarenejšie slovenské vianočné pesničky z posledných rokov.

Nezameniteľnú atmosféru mali aj klasické koledy ako Nesiem Vám novinu alebo Búvaj dieťa krásne. Práve tu sme mohli vidieť vyzretosť oboch interpretov. Spoločne im to mimoriadne ladilo a vedeli si dať navzájom priestor na ukázanie svojich speváckych kvalít. Keď Mária naplno ukázala svoj hlas, Robo ju jemne dopĺňal vokálmi, v ďalšej časti skladby si to zase šikovne vymenili.


U Márie Čírovej je, rovnako ako na turné k albumu #2017, počuť obrovský posun v oblasti techniky. Už to nie sú len falzety, ktoré dominovali v začiatkoch jej kariéry, a fanúšikovia to vnímajú pozitívne. Už to nie je tá speváčka, ktorá sa bojí Búrky, už to je mama, manželka a speváčka, ktorá dozrela a vydupala si nezameniteľné miesto na hudobnej scéne. Možno práve jej novo nadobudnuté sebavedomie a vyzretosť oslovili aj Roba, aby sa spojili v rámci vianočných koncertoch.

Nechýbali ani najnovšie hity oboch interpretov, ktoré diváci v hľadisku odmenili asi najväčším potleskom. U Roba to bola novinka Keď muž miluje ženu, u Márie jednoznačne Unikát. Z piesní, ktoré sa vymykali vianočnému konceptu, ale boli jeho príjemným doplnením, zazneli aj NatáliaPršíChýbaš či Búrka.

Platinové platne za vianočné albumy

Dôkazom úspechu oboch umelcov bolo aj odovzdanie platinových platní za predaj ich vianočných albumov. V prípade Roba Opatovského išlo o album duetov, o to väčšia to bola výzva pre Máriu, ktorá sa musela zhostiť partov pôvodne naspievaných inými speváčkami. S pokorou prijala a zastúpila napríklad miesto Jany Kirschner v dvadsať rokov starej skladbe Čas sviečok. Robo jej to opätoval v spomínanom seriálovom duete Kto vie, s ktorým dvojici vokálne vypomohol vypredaný Istropolis.

Záver patril celosvetovo najúspešnejšej vianočnej skladbe Jingle Bells, škoda len, že nezaznela v slovenskej verzii, možno by to len podčiarklo to nezameniteľné čaro adventného obdobia. Poslednou zastávkou tohto vianočného spojenia bude už beznádejne vypredaný Ružomberok. Možno je to výzva pre hudobníkov, aby o rok svoj talent predstavili vo väčších priestoroch a pridali aj ďalšie miesta naprieč Slovenskom.

Slová Roba Opatovského potvrdzujú, že o tom už uvažujú. "Mária rastie nielen do krásy, ale aj po profesionálnej stránke. Je to diva, s ktorou je pre mňa zážitkom spolupracovať. Budem rád, ak sa z našich vianočných koncertov stane každoročná záležitosť a navštívime všetky mestá na Slovensku," uviedol spevák, ktorý má k Vianociam špeciálny vzťah, keďže sa narodil na Prvý sviatok vianočný.

"Som vianočné dieťa, dostal som dar tvoriť vianočné skladby. Za 20 rokov mojej hudobnej kariéry som zložil 23 vianočných skladieb, z toho deväť na album Vianočné duetá. S veľkou pokorou a naozaj úprimne sa teším z tohto úspechu. Platinová platňa je ocenenie nielen pre mňa, ale aj pre mojich kolegov a takisto mojich fanúšikov, ktorí majú radi moju vianočnú tvorbu a podporujú ma," uzatvára Opatovský. 

Zostávajúce koncerty vianočného turné Márie Čírovej a Roba Opatovského:

17. 12. - Poprad, Dom kultúry  
18. 12. - Vranov nad Topľou, Mestský dom kultúry  
19. 12. - Ružomberok, Kultúrny dom A. Hlinku

Mohlo by vás zaujímať:

Vianočné albumy 2016: Janais a Mária Čírová zaručene naladia na najkrajšie sviatky

Vianočné albumy 2017: Miro Jaroš a Robo Opatovský vzdali hold zimným sviatkom


Autor: Roman Kubovics (autorský článok sme doplnili o citácie od Evy Sládkovej z agentúry Propaganda House)
Foto: Jana Plevová

Súvisiaci interpreti: Mária Čírová, Robo Opatovský