Typické slovanské i slovenské hudobné motívy rozvíja nový hudobný projekt, v ktorom sa spojili gitarista, skladateľ a producent Henry Tóth a muzikanti SĽUKu. Projekt predstavili 10. februára v Slovenskom komornom divadle v Martine. "Snažil som sa urobiť projekt, ktorého hudobný jazyk bude internacionálne zrozumiteľný a akceptovateľný, no jeho interpretácia zostane rýdzo slovenská," vysvetlil zámer nezvyčajného hudobného spojenia Henry Tóth.

Podľa jeho slov program stojí na typických slovanských črtách – virtuozite, cite, temperamente. "Je to akási exkurzia pocitov. Naša hudba vykresľuje slovenskú i slovanskú prirodzenosť. Ak však niekto očakáva len čistú ľudovku, má smolu. Ak niekto očakáva, že si vypočuje, ako džezoví muzikanti hrajú ľudovku, tiež má smolu. Ak však poslucháč príde nepredpojatý, garantujem, že zažije krásne pocity," povedal o novom programe Henry Tóth.

V projekte sa okrem gitaristu a autora hudby spojili basgitarista Anton Jaro, bubeník Michal Fedor, klávesista Daniel Špiner, sólisti orchestra SĽUKu, aranžéri Stano Palúch a Andrej Turok, ale aj šéf SĽUKu Juraj Hamar. Vizuálnu podobu programu riešil Jozef Dolinský ml. Na väčších pódiách počítajú autori aj so zapojením tanečnej zložky. Po martinskej premiére sa projekt 7. marca predstaví bratislavskému publiku a odtiaľ poputuje do sveta. "Zámerne som volil za miesto premiéry Martin – neviem si predstaviť vhodnejšie mesto k takémuto typu programu, veď Martin je symbolom národnej kultúry," uzavrel Tóth.

Zdroj: TASR
Foto: Patrick Špaňo - Rock.cz