Viac ako päť rokov od vydania ostatnej nahrávky Si teraz skôr ako zem (2018) prichádza skupina Ankramu, známa svojou originálnou poetikou a nevšednými kompozíciami, s novým albumom. Volá sa Krása a vyšiel 9. januára na všetkých digitálnych platformách na vinylovej LP platni.

Nový album Ankramu obsahuje sedem skladieb a už od úvodnej piesne Kôň je jasná citlivosť, v ktorej sa celá nahrávka nesie. Namiesto klasických kontrastných častí sú všetky piesne postavené na plynúcom prúde repetitívnych minimalistických figúr. Tie sú podľa autorov vystavané a členené inštinktívne a jemne, tak, aby každá išla tam, kam pudovo smeruje.

Každá z piesní "objíma" svoj text – hudba a obrazy slov sa prepletajú a ústia do diela, ktoré "nemá iný cieľ než existovať samo o sebe a pôsobiť na poslucháča, priniesť mu zážitok bez nutných kontextov, analýz, dôvodov, žánrov. Názov a aj zámer tohto albumu je Krása," uvádza kapela o novinke, ktorá vyšla pod hlavičkou vydavateľstva Rieka. LP si môžete objednať na Bandcampe Ankramu.

Ankramu nahrali album v zložení Michal Kramár (texty, spev, basa, klávesy), Jozef Krupa (bicie) a Michal Matejka (gitara). O mix sa postaral Ondřej Ježek a master mal na starosti Tomáš Karásek (gargle and expel).

Na koncertoch, ktoré Ankramu chystá, zaznejú všetky piesne albumu, pričom podľa kapely sa v live prevedení odpútavajú od svojej nahratej podoby a dostávajú nový život. Pre viac info sledujte oficiálnu stránku kapely ankramu.com.

Zoznam skladieb na LP:

A1 Kôň
A2 Majstre, dotkli ste sa mojej ruky
A3 Krása
A4 Fantázie

B1 Hotel Nová Hiroshima
B2 Musia zhorieť tieto krokvy
B3 Tie kvety, tie sú len naoko

Text: Hudba.sk (zdroj: Jozef Krupa, Ankramu)