Umpax je pomenovanie pre možnosť dostať sa z nevýhodnej pozície na tú najlepšiu kvalitatívnu úroveň. Práve s touto myšlienkou vzniklo nové masteringové štúdio a multimediálny priestor v Prešove, za ktorým stojí Martin Migaš.

K celej myšlienke sa pripojili aj Peter Migaš s hudobníkom Stanom Čorejom z formácie Komajota, ktorí rozšírili pôvodný plán o myšlienku komunitného a multimediálneho priestoru. Na otvorení sa k zakladateľom pridali mnohé kapely z Prešova, medzi ktorými nechýbali Mloci, Peha, Chiki Liki Tu-A, Raindown, Hrdza, Papyllon či Binery.

Symbolom štúdia sa stali drevené klátiky, z ktorých sa vyrobili zvukové difuzéry. Krstní otcovia Žojco Havadej z Mlokov, Ľubo Petruška z Chiki Liki Tu-A a Martin Migaš ich poliali šampanským a kávou. "Po troch týždňoch, kedy som bol v nemocnici, som sa vrátil sem a prekvapilo ma, koľko ľudí sa dokázalo nadchnúť pre túto myšlienku. Chcem sa ešte raz poďakovať všetkým - bolo ich asi štyridsať a robili to nezištne, čo je podľa mňa úplne bláznivé, "povedal Martin Migaš, ktorý už momentálne pracuje v štúdiu na novinke skupiny Raindown.

"Prínosom nahrávania v Umpaxe nie je len samotný produkt, čiže skladba, ale aj proces, v ktorom sa muzikant veľa naučí práve vďaka práci s odborníkmi, ktorí majú dlhoročné skúsenosti," uviedla počas krstu Romana Radvanská z dua Binery, ktorá s chalanmi z Umpaxu spolupracuje už roky. "Všetko je to komunitná záležitosť, za ktorou stojí veľké množstvo hudobných nadšencov a celé sme to vytvorili pre komunitu muzikantov," doplnil Stano Čorej.

Nový multimediálny priestor v Prešove

Podstatou multimediálneho priestoru je live stream priamo zo štúdia alebo z vedľajšieho podniku DrinkIn. Priestor dostanú nielen kapely, ale aj spisovatelia a ďalší umelci. Tieto prenosy sa budú prostredníctvom webstránky Umpax.com realizovať aspoň raz mesačne.

Prvé vysielanie patrilo formácii Mloci, ktorá je najstaršou koncertnou kapelou z Prešova. V rámci programu Pripovidki z Ameriki, ktorý si skupina pripravila, sa premietali fotografie, púšťali videá, kapela odpovedala na otázky z publika a samozrejme aj hrala naživo.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček, PR manažér štúdia Umpax.

Foto: Pavol Dráb