Nie je to tak dávno, keď Slováci o hudbe zo Západu a megakoncertoch jej hviezd ani len nesnívali. Naopak, staršie generácie museli často priam pretrpieť vystúpenia "kultúrnych pokladov" zo ZSSR. Dnes je to práve naopak - z rádií, televízií ale i zo štadiónov a športových hál počuť popri domácej tvorbe takmer výlučne plody západnej komerčnej kultúry. Vystúpenie tanečného súboru Ruskí kozáci je preto vítaným spestrením, ktoré staršie ročníky ocenia s nostalgiou a mladšie snáď aj so záujmom o bohaté kultúrne dedičstvo najväčšej krajiny sveta.

O štátnom tanečnom súbore "Ruskí kozáci" koluje povesť jednej z najlepších profesionálnych tanečných skupín v Ruskej federácii. Ruskí kozáci jej nezostali nič dlžní ani na úvod svojho slovenského turné. Už na úvod všetkých prítomných šokovali výstrelom z dela priamo na pódiu, pestrofarebnými kostýmami, precíznou technikou a srdcervúcim spevom, počas ktorého sa častokrát, hlavne u tých skôr narodených, vyťahovali vreckovky...

Takmer 60 umelcov súboru ponúka fanúšikom tanečného umenia fascinujúci a dynamický koncertný program plný vysokoprofesionálneho prevedenia kozáckych tancov spojených s úžasnými akrobatickými trikmi. Drvenie, skoky a otočky robené "rýchlosťou tornáda" a to všetko za zvukov populárnej Kalinky, Cigánočky či Kaťuše. Keďže je program zostavený ako kaleidoskop regiónov, v ktorých pôsobilo dvanásť kozáckych vojsk, každý účinkujúci vystrieda počas programu až sedem kostýmov a štyri páry topánok.

Umelecký riaditeľ súboru Leonid Milovanov o Ruských kozákoch povedal: "Nie je to ľudový tanec, ktorý by sa tancoval hocikde. Sme profesionáli a predvádzame veľmi zaujímavé technické triky". Práve tie zožínajú najväčší potlesk a na záver vyburcovali aj samotného umeleckého riaditeľa, ktorý po štvrtom poďakovaní košického publika neodolal a predviedol priamo v obleku, že ešte nepatrí do starého železa.

Súbor založený v roku 1990 je tiež nazývaný "Veľký kozácky balet", čo naznačuje blízkosť umelcov ku klasickému štýlu a úroveň programu, ktorý obsahuje aj originálne ukážky rôznych kozáckych spevov a tanečnej tradície. Toto pravidlo porušili iba raz – v samotnom závere programu zdvihli košické publikum zo sedadiel nečakaným prídavkom v podobe slovenskej ľudovky 'Hej, Macejko'.

"Zabudnite na Riverdance – táto skupina je hodná toho, aby bola nazývaná najlepšou tanečnou skupinou na svete," – takéto uznanie dali súboru kritici novín The Scotsmans po ich škótskom vystúpení v roku 2001. O tomto tvrdení sa môžete presvedčiť i vy na ich ďalších zastávkach po Slovensku: 19. mája v Mestskej športovej hale Prešov, 20. mája v ŠH Bôrik v Žiline, 24. mája na zimnom štadióne Aréna Nitra a 25. mája v NTC Sibamac aréne v Bratislave.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Kakaščík, PR manažér slovenskej časti turné.