Hviezdy slovenskej world music skupina Hrdza vyrážajú na spoločné turné s minuloročným objavom slovenskej hudobnej scény skupinou Komajota. Tešiť sa môžete na nevšedný hudobný zážitok, na dvojkoncert plný dobrej hudby, kvalitných textov a nefalšovaných emócií.

Hudobná skupina Hrdza vznikla v roku 1999. O tri roky neskôr vydala album 'Muzička', po ktorom sa písalo, že je tu kapela s vlastným názorom, jednoznačne vychádzajúca z ľudovej melodiky. Skupina, v ktorej sa talent spája s perfekcionizmom. Aktuálny album 'Pod božími oknami' vyšiel v roku 2006 a je oslavovaný kritikmi i verejnosťou ako špička žánru world music na Slovensku. V lete roku 2006 prerazil singel 'Na horách býva' do prvej tridsiatky hranosti v slovenských rádiách (Slovak Airplay Top 50). Hrdza varí v jednom hrnci slovenské ľudové korene, folkovú nehu a rockovú dravosť, ktoré ochucuje keltskou melodikou a jazzovou rytmikou.

Kapela Komajota vznikla na jar roku 2005. Spočiatku len občasné stretnutia vyústili do aktívnej spolupráce v rámci kapely. Priebežné nahrávanie pesničiek sa mení na tvorbu repertoáru možných albumových skladieb. V lete roku 2006 zahviezdila Komajota na súťaži US Steel Talent Night, kde získali druhé miesto. Do povedomia slovenského publika sa zapísali skladbou 'Ráno v novinách', ku ktorej vznikol aj videoklip a ktorá sa natoľko zapáčila vydavateľstvu Universal music, že sa s Komajotou dohodli na vydaní ich debutového albumu 'Časopriestor'. V súčasnosti ich skladby ako 'Ráno v novinách', 'Anjel' a 'Žolík' patria k najhranejším skladbám v slovenských rádiách. Kapela je za minulý rok držiteľom ocenenia Zlatý slávik v kategórii Objav roka a aktuálne má na konte aj šesť nominácií na Aurela.

Hrdza-Komajota tour 2008:

22. máj - S Klub, Levice
23. máj - Piano club, Trenčín
24. máj - Lager, Prievidza
28. máj - Klub 77, Banská Bystrica
29. máj – V klub, Prešov

Informácie pre Hudba.sk poskytol Janko Kulich. Viac informácií nájdete na oficiálnych stránkach kapiel Hrdza.sk a Komajota.sk.