Speváčke Marcele Laiferovej vychádza v týchto dňoch úplne nový album 'Včera a dnes'. Najviac ho charakterizujú prívlastky ako "optimistický, melodický a moderne znejúci". A to aj preto, že jedna z našich najznámejších speváčok na ňom spolupracovala s "omladinou" slovenskej hudby: Mariánom Kachútom, Slavom Solovicom, Jimim Cimbalom a Zoltánom Tóthom.

"Je rok 2008 a myslím si, že zabijak pre každého speváka je ostávať v tom istom šate. Každý, kto pozná moje platne z minulosti vie, že boli aj na tú dobu moderné. Rádio však vtedy vysielalo ľahké, ľúbivé melódie, pod ktorými ma ľudia identifikujú dodnes," odôvodňuje Marcela Laiferová svoj nový, súčasný štýl.

Autorsky sa pod album podpísali známe mená ako Vašo Patejdl, Július Kinček, Marián Brezáni, ale aj Marcelin brat Ladislav Briestenský, či jej synovec Adam Briestenský (účastník Slovensko hľadá SuperStar 3). "Adama som oslovila so zadaním: texty, ktoré spievam sú väčšinou o mne. V súčasnosti mi je tak dobre na svete, ako mi ešte nikdy nebolo. Tak vznikol text skladby 'Mám skvelý život'. Rovnako je to aj pri 'Naplno dýcham' – je o dámskych jazdách," prezrádza s úsmevom zákulisie vzniku textov Marcela Laiferová.

Pieseň 'Mikrospánková' je o niečo vážnejšia: "Reálne sa stalo, že som zaspala za volantom a totálne som rozbila auto. Vyšla som z neho sama, prebudená, bez šoku, lebo som bola v hlbokom spánku. A tak mi brat Ladislav Briestenský napísal pieseň o tom, ako môžeme všetci veľmi rýchlo prejsť bielou cestou tam, kde nič nebolí," opisuje Marcela Laiferová.

Zo štrnástich skladieb na albume 'Včera a dnes' je jedenásť nových a tri staršie prerobené do nového šatu. Tie považuje za najdôležitejšie vo svojom živote: "'Lampy už dávno zhasli' som pôvodne nahrala s Janou Belákovou – a bola vôbec prvou rockovo/bigbítovou skladbou slovenskej populárnej hudby. Boli sme za ňu skritizované vo všetkých médiách, že v nej kopírujeme Západ a dokonca aj za to, ako sa kýveme zo strany na stranu. Vtedy bolo totiž zaužívané, že speváčka musela stáť pri mikrofóne, pekne otvárať ústa a podľa možnosti sa nehýbať," dodáva Marcela Laiferová.

Staršie skladby v novom šate sú aj 'Slová 08' - prvá Zlatá slovenská Bratislavská lýra a 'Mám na dlani sedem čiar 08'. Tento veľký hit zo šesťdesiatych rokov napísal nebohý manžel Marcely Laiferovej a stal sa tak zároveň spomienkou.

Novinkový album Marcel Laiferovej 'Včera a dnes' vydalo vydavateľstvo Forza Music. Pilotným singlom je rovnomenná skladba 'Včera a dnes'.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Martin Kontúr z Forza Music. Viac info na www.forzashop.sk.

Foto: Yvona Orešková

Súvisiaci interpreti: Marcela Laiferová