Richard Wright, zakladajúci člen, hráč na klávesové nástroje, a občasný skladateľ a spevák kapely Pink Floyd, včera podľahol rakovine. Richard, familiárne nazývaný Rick, bol klávesovým samoukom, no aj napriek tomu počas svojej viac než 40-ročnej kariéry patril medzi najvýznamnejších hudobníkov rockovej scény.

Hudobník, ktorý v roku 1965 spoločne s Nickom Masonom, Rogerom Watersom a Sydom Barrettom založil Pink Floyd, sa svojou hrou na piano, Hammond organ, vibrafón či elektrické syntetizátory veľkou mierou zaslúžil o jedinečný psychedelický a progresívny zvuk tejto vplyvnej kapely. Vo veku 65 rokov včera zomrel vo svojom dome vo Veľkej Británii.

Jeho hovorca po tragickej udalosti vyhlásil: "Rodina Richarda Wrighta, zakladajúceho člena Pink Floyd, s veľkou ľútosťou oznamuje, že Richard nás dnes opustil po krátkom boji s rakovinou. Rodina žiada, aby bolo počas tohto ťažkého obdobia rešpektované jej súkromie."

Okrem hry na klávesové nástroje sa Wright v staršej tvorbe Pink Floyd realizoval aj skladateľsky v skladbách ako 'Paintbox', 'Remember A Day' alebo 'Summer '68', a v 23-minutovej klasike 'Echoes' z roku 1971 prispel aj vokálom. Jeho najznámejším muzikantským momentom je však skladba 'The Great Gig In The Sky' (z albumu 'Dark Side Of The Moon', 1973), na ktorej jeho hru na klavíri dopĺňa mrazivý vokál britskej speváčky Clare Torry.

Rick sa v Pink Floyd časom dostával čoraz viac do úzadia a v roku 1979 musel počas nahrávania albumu 'The Wall' kapelu opustiť. Dôvodom boli jeho pretrvávajúce nezhody s Rogerom Watersom. Wright však paradoxne aj napriek odchodu z kapely hral s Pink Floyd na následnom turné ako platený hudobník. Do pevnej zostavy sa vrátil až v roku 1987 po Watersovom odchode a stál tak pri vzniku nasledujúcich dvoch štúdiových albumov, vrátane posledného 'The Division Bell' (1994).

V roku 2005 si Wright zahral v originálnej zostave zo 70-tych rokov na jednorázovom koncerte Live 8. Mnohí fanúšikovia vtedy verili v comeback, no kapela sa v pôvodnom zložení už nikdy potom na pódiu nestretla. Richard neskôr pravidelne koncertoval len s gitaristom a spevákom Davidom Gilmourom, ktorý bol predtým kmeňovým členom Pink Floyd od roku 1968.

Richard Wright má popri takmer kompletnej diskografii Pink Floyd (okrem albumu 'The Final Cut', 1983) na konte aj album 'Identity' (1984), ktorý pod menom Zee nahrali spoločne s Daveom Harrisom z kapely Fashion, dva sólové albumy 'Wet Dream' (1978) a 'Broken China' (1996), a niekoľko albumov, na ktorých si ho k spolupráci prizval kolega z Pink Floyd Syd Barrett.

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: Pink Floyd