Svetoznáma internetová sociálna sieť, ktorej stránky sa stali domovom miliónov amatérskych i profesionálnych hudobníkov po celom svete, zverejnila zoznam ôsmich najpopulárnejších interpretov za rok 2008. Na čele rebríčka sa umiestnila animovaná virtuálna kapela Gorillaz, ktorá napriek tomu, že tento rok nevydala žiadny album, v popularite prekonala aj kapely ako Coldplay, Oasis, či myspaceovskú senzáciu z roku 2006, Lily Allen.

Popularita je na MySpace vyjadrená počtom priateľov v užívateľskom profile interpreta. Do zoznamu "friends" na stránke Myspace.com/gorillaz podľa oficiálnych štatistík sociálnej siete pribudlo v uplynulom roku 682 875 priateľov. Na druhom mieste v rebríčku popularity je britská metalcoreová kapela Bullet for My Valentine (542 268 priateľov), čo len dokazuje, že na internete na rozdiel od tradičných médií dokážu môžu medzi najpopulárnejšie patriť aj kapely hrajúce žánre, ktoré nepatria práve do mainstreamu.

Tretie miesto patrí Amy Winehouse, ktorú "priatelia" ani v čase problémov neopúšťajú - práve naopak - má ich o 542 268 viac než pred rokom. Na štvorke sa umiestnila kapela Coldplay, tesne nasledovaná speváčkou Lily Allen, šieste miesto obsadila čoraz populárnejšia britská raperka MIA. Sedmička patrí kapele Oasis, ktorá má za sebou veľmi úspešný rok, a osmičku uzatvára indie speváčka Imogen Heap.

Portál MySpace.com zverejnil aj zoznam ôsmich najpopulárnejších hudobných videí svojich stránok za rok 2008:

Madonna - '4 Minutes'
The Verve - 'Love Is Noise'
BPA featuring David Byrne and Dizzee Rascal - 'Toe Jam'
Justice - 'DVNO'
Oasis - 'I'm Outta Time'
Dragonforce - 'Heroes of Our Time'
Sigur Rós - 'Inni Mer Syngur Vitleysingur'
The Raconteurs - 'Old Enough'

Zdroj: Myspace.com, Nme.com, Guardian.co.uk
Foto: Myspace.com/gorillaz