Svetoznámy husľový virtuóz, skladateľ a novátor Jon Rose sa po dlhej pauze opäť vracia na Slovensko. Po koncertoch v Nitre a v Banskej Bystrici sa v stredu 1. apríla predstaví aj v Bratislave. Okrem austrálskeho hudobníka vystúpi v A4 – nultom priestore aj slovensko-český projekt Kapela snů.

Jon Rose tentokrát predstaví svoj nový projekt Hyperstring 4. Ide o "work in progress", kde zúročuje svoje tridsaťročné skúsenosti v experimentovaní s najrôznejšími typmi strunových nástrojov od historických cez moderné elektronické husle, na ktorých sa hrá interaktívnym MIDI sláčikom, až po obskúrne domácke výrobky.

Rose na Slovensko prvýkrát prišiel v roku 1992 na pozvanie Spoločnosti pre nekonvenčnú hudbu – SNEH. Neskôr bol hosťom festivalov Sound Off, TransArt Communication (1998), NEXT (2000) alebo Večery novej hudby (2004). K Slovensku má špeciálny vzťah – ako zakladateľ "cimrmanovskej" tradície husliarskej dynastie Rosenbergovcov v dedine so štýlovým názvom Violín v roku 1998 položil základný kameň jej rodinného múzea a odohral tam aj premiéru sláčikového kvarteta.

Návštevníci A4-ky v stredu uvidia aj premiéru nového multimediálneho projektu elektro-akustickej experimentálnej "emotronic" Kapely snů (Pjoni, Pikseliähky a VJ Pan Majda). Dielo s názvom "Everything you thought would happen will happen" je výsledkom bratislavskej rezidencie moravskej umelkyne Magdaleny Hrubej, ktorú podporuje Medzinárodný višegrádsky fond. V kombinovanej analógovo-digitálnej projekcii, ktorá ladí s improvizovanou hudobnou zložkou, sa vtipne aj poeticky prepájajú sny, spomienky a predstavy obyvateľov tohto mesta.

Medzinárodná zostava Kapely snů vznikla v roku 2007 a odvtedy skúma nové kombinácie elektroniky, akustických nástrojov a živej projekcie. Naposledy sa predstavila na multimediálnom festivale Expandia v pražskom priestore Roxy/NoD.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Lenka Bednárová, PR manažérka A4 - nultého priestoru.