V Bratislave odohrá začiatkom leta koncert legendárny americký hudobník Herbie Hancock. Svetová ikona, ktorá svojim pôsobením a tvorbou prepisovala dejiny hudby, vystúpi v Inchebe 6. júla v rámci cyklu Hviezdy svetového jazzu. Ten priniesol v posledných mesiacoch na Slovensko také osobnosti ako Dave Holland, Wayne Shorter, Chick Corea či Pat Metheny.

Muzikant, ktorý 12. apríla oslávi okrúhle 70. narodeniny, sa v Bratislave ukáže v rámci turné The Imagine Project, pričom Slovensko bude patriť k jeho prvým zastávkam. Hancock len pár dni pred turné, konkrétne 22. júna, vydá rovnomenný album.

Hudobný inovátor ho nahrával na troch kontinentoch s umelcami reprezentujúcimi odlišné kultúry. V indických štúdiách spolupracoval s Anoushkou Shankar - dcérou legendárneho hráča na sitar Raviho Shankara - a Wayneom Shorterom a v Londýne s fenomenálnym gitaristom Jeffom Beckom. Na albume sa objaví aj spevácky duet americkej popovej hviezdy Pink so Sealom. V Írsku nahrával so svetoznámou folk-celtic-rockovou kapelou The Chieftains a speváčkou Lisou Hannigan a v Brazílii spolupracoval s domácou pesničkárkou Mariou do Céu Whitaker Poças známou ako Céu.

Medzi ďalšími osobnosťami, ktoré na album prispeli, sú napríklad Marcus Miller alebo Dave Matthews. Za svoj predchádzajúci album 'River: The Joni Letters' (2007) dostal Hancock najprestížnejšiu cenu Grammy za Album roka. Dodnes má rodák z Chicaga na svojom konte dovedna 12 cien Grammy a v roku 1986 obohatil svoju zbierku ocenení aj o Oscara za hudbu k filmu Okolo polnoci.

Herbie Hancock napísal svoj prvý celosvetový hit 'Watermelon Man' (1973) ešte pred príchodom velikána Milesa Davisa do kapely. Neskôr po jeho boku nielen preskúmaval možnosti akustického jazzu, ale najmä získal skúsenosti a chuť k experimentátorstvu, ktoré neskôr využil na pôde vlastných zoskupení Mwandishi, Headhunters, V.S.O.P. alebo Future Shock.

Hancock nemal nikdy problém poukázať na rozmanitosť hudby a do svojho prejavu začleňoval prvky funku alebo soulu. Ako jeden z prvých zastával názor, že pri koncertoch je najdôležitejšia hudba bez ohľadu na to, či sa konajú vo filharmonickej sále alebo v tanečnom klube. Práve na tanečných parketoch zaznievali v 80-tych rokoch Hancockove skladby ako 'Chameleon' (1973) so živelnou funkovou rytmikou alebo breakdanceová hymna 'Rockit' (1983), ktorá v mnohom predznamenala podobu neskoršej éry hip-hopu a elektronickej tanečnej hudby.

Agentúru SITA informoval Dimitrij Safončík z usporiadateľskej agentúry Safončík Jazz Production.

--
Zdroj: SITA
Foto: Herbiehancock.com

Súvisiaci interpreti: Herbie Hancock