Producent Adam Dekan a speváčka Audrey Csanadi sa spoznali pred troma rokmi v industriálno-rockovom projekte Spin the Six. Kapelu však opustili a na jeseň 2009 založili vlastný projekt s názvom Nourish My Fame, v ktorého skladbách možno súčasne postrehnúť odkazy na rôzne hudobné žánre a obdobia. Vďaka svižným jazzovým samplom občas pripomínajú swingový big band, svojím ďalším beatom reflektujú súčasný elektronický underground a zároveň sa nad celou ich tvorbou "vznáša" miestami mrazivo temná, inokedy popovo povznášajúca atmosféra trip-hopovej éry.

V marci 2010 prijali tretieho člena – bubeníka Dušana Husára – a krátko na to výber z ich skladieb predstavila Biba vo svojej relácii Pohoda_FM. Ešte pred svojím debutovým koncertom, ktorý odohrajú v Bratislave už túto nedeľu (25.4.), stihli zaujať aj nás. Sme radi, že svoju tvorbu prezentujú aj na Hudba.sk.

O stretnutí s Adamom a ich spoločnom odchode z Spin the Six nám porozprávala speváčka a textárka Audrey. "Veľmi rýchlo sme si s Adamom sadli, ako po hudobnej tak aj po osobnostnej stránke. Cítili sme, že špecifikovať sa len na jeden žáner hudby nás veľmi obmedzuje. Chceli sme do našej hudby aplikovať aj reálne nástroje, rôzne štýly… Navyše obaja milujeme elektroniku, čo sa v kapele nestretlo s veľkým pochopením, tak sme sa osamostatnili."

Kým však ako duo začali reálne tvoriť, ubehol pomerne dlhý čas. "Spočiatku to bolo dosť ťažké, Adam sa viac ako rok venoval intenzívnemu študovaniu hudobných softvérov a všetko išlo dosť pomaly. Ja som si v tom období napočúvala kvantá dobrej hudby, vďaka ktorej som skutočne 'odletela', bola naplnená inšpiráciou a túžbou dať to von," hovorí Audrey Csanadi o období po odchode z kapely.

Prvú pieseň, s ktorou boli obaja spokojní, dokončili v septembri 2009 a odvtedy datujú aj samotný vznik Nourish My Fame. "Potom sa to začalo rozbiehať, postupne sme si nachádzali spôsob, ako sa nám dobre tvorí. Zvyčajne je to takto: Adam spraví nejaký podklad, potom doňho niečo naspievam, on tam na základe môjho spevu dotvorí melódie, potom to ide opäť mne, navzájom si to pripomienkujeme, a tak dokolečka, až kým to nie je hotové," hovorí mladá študentka VŠMU a dodáva: "S Adamom tvoríme pár aj v súkromnom živote, nevieme si predstaviť, že by to bolo inak. Hudba, ktorú robíme, odráža to, čo žijeme, čo cítime, ako myslíme. Netvoríme podľa nejakých pravidiel alebo systému – všetko, čo dávame von, vychádza zo surového neokresaného pocitu. Preto tam musí byť to neskutočné porozumenie... láska."

To, čo funguje v štúdiu, však nemusí stačiť na živých koncertoch a tak dvojica v marci 2010 začala cvičiť s bývalým bubeníkom kapely Punk Funk Genius, Dušanom Husárom. "Bubeníka sme veľmi potrebovali, hlavne kvôli live vystúpeniam. V Dušanovi sme našli človeka, s ktorým to všetko klape a zapadá bez toho, aby sme museli čokoľvek rozpiplávať. Skvelo nás dopĺňa, aj keď tvorivú časť hudby riešime zatiaľ stále Adam a ja. Je to o tom zladiť sa a spoznať sa, a keďže je Dušan u nás také mláďatko, má ešte čas. Dosť si dávame pozor, aby niekto nenarušil našu integritu," vysvetľuje speváčka.

Krátko po vytvorení vlastnej Myspace stránky skupinu objavila Biba z Rádia_FM, ktorá ich oslovila s ponukou odohrania skladby vo svojej relácii. Napokon, vďaka dobrým ohlasom na ich premiéru v éteri, odzneli o týždeň neskôr v Pohode_FM aj ďalšie štyri piesne. Koncertný debut si Nourish My Fame odkrútia v nedeľu, 25. apríla, v rámci akcie Menju v bratislavskej Cvernovke. Následne vystúpia 30. apríla na VŠMU, kde všetci traja aj študujú – Adam sound design, Dušan kameru a Audrey produkciu.


Nourish My Fame - 'Love Apple'

V novovytvorenom profile kapely na Hudba.sk – www.hudba.sk/nourish-my-fame - kapela prezentuje skladbu Love Apple, ktorá je podľa ich vlastných slov prvou ochutnávkou pripravovaného albumu. Ak by sa na Slovensku bežne vydávali single a mal by im ho kto vydať, tak by bol práve tento song jasným kandidátom na samostatný nosič, možno aj na vinyl. Zatiaľ však nie je jasné ani to, ako a v akej forme sa k ich rastúcej fanúšikovskej základni dostane samotný debutový album. "Vydavateľstvo zatiaľ nemáme, chystáme sa to poslať do nejakých zahraničných, veď prečo nie. Naša filozofia je nebáť sa. Prečo nerúbať vysoko? Nič za to nedáme, možno sa zadarí. A album bude onedlho, už nám chýbajú asi dve-tri pesničky. Ale aj to záleží od toho, či sa nám niekto ozve alebo nie," dodáva Audrey.

--
Text: Patrik Marflák
Foto: Myspace.com/nourishmyfame

Súvisiaci interpreti: Nourish My Fame