Nemeckí "hrobári" Grave Digger vlani vydali nový album s názvom The Clans Will Rise Again, ktorý v súčasnosti propagujú na európskom turné. V rámci neho zavítajú vo štvrtok 7. apríla aj do Bratislavy, kde sa predstavia v klube Randal. Privezú so sebou aj dve švédske formácie - Grand Magus a Sister Sin.

História nezameniteľnej nemeckej kapely Grave Digger sa píše už 30 rokov. Ich legendárny debutový album Heavy Metal Breakdown (1984) spôsobil v polovici osemdesiatych rokov veľký rozruch a kapela sa okamžite po jeho vydaní stala jedným z lídrov vtedajšej heavymetalovej scény. Spoločne s kapelami ako Helloween, Running Wild alebo Rage patrili medzi najlepšie vývozné "produkty" nemeckého heavymetalového priemyslu. Časom sa však začali prejavovať osobné ambície jednotlivých členov a prišla niekoľkoročná kríza.

Tá vyústila až do zmien v zostave a nového názvu Digger, pod ktorým kapela v roku 1987 vydala album Stronger Than Ever. Bol to pokus o mainstreamovú rockovú nahrávku v štýle Bon Jovi či Van Halen. Kapela sa však týmto počinom odcudzila svojim fanúšikom a album nezaujal ani širokú verejnosť, čo viedlo až k úplnému rozpadu kapely.

V roku 1991 sa zostava začala znovu formovať a o dva roky neskôr vyšiel opäť pod klasickým názvom Grave Digger album The Reaper, ktorý je považovaný jednu z najlepších platní kapely v celej jej histórii. Úspechom povzbudená kapela potom začala pracovať na koncepčných albumoch, ktoré sa zaoberali rôznymi legendami a ságami. Patrí medzi ne napríklad nahrávka Heart of Darkness (1995), či "stredoveká" trilógia obsahujúca opusy Tunes of War (1996), Knights of the Cross (1998) a Excalibur (1999).


Grave Digger - Rebellion (The Clans Are Marching) live (z albumu Tunes of War, 1996)

Tieto albumy pomohli kapele vystúpiť na ďalší stupienok a dostali ich aj do nemeckej hitparády. Od nasledujúceho albumu The Grave Digger (2001) sa v kapele na pozícii gitaristu objavil bývalý člen skupiny Rage Manni Schmidt, ktorý spolu s charizmatickým spevákom a dušou kapely Chrisom Boltendahlom patrí medzi najvýraznejšie postavy súčasných Grave Digger. Ich poslednou vizitkou je spomínaná novinka s názvom The Clans Will Rise Again, ktorá má v metalových periodikách a webzineoch výborné hodnotenia.


Grave Digger - Highland Farewell (z albumu The Clans Will Rise Again, 2010)

Ako support sa na koncerte v Randali predstavia dve švédske kapely. Prvou z nich sú heavy/stoner metalisti Grand Magus, ktorí predstavia nový album Hammer of the North. Svojou novou nahrávkou sa bude prezentovať aj druhý zástupca chladného severu - kapela Sister Sin na čele so zvodnou dračicou Liv Jagrell.

7. apríl, Bratislava, Randal Club
GRAVE DIGGER (ger)
Grand Magus (swe)
Sister Sin (swe)

Vstupenky na koncert sú v predaji v sieti Ticketportal k dostání v předprodejní síti Ticketportal.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Karlík z usporiadateľskej agentúry Obscure Promotion. Viac na webe www.obscure.cz.

--
Foto: Grave-digger-clan.com