Juraj Zaujec (1982) sa prvýkrát zapísal do povedomia ako autor pesničky Môžeš ísť, s ktorou sa vlani v národnom kole súťaže Eurosong úspešne prezentovala Martina Schindlerová. Zaujal aj ako interpret, bohaté skúsenosti z pôsobenia v zahraničí cítiť v jeho prejave. V rokoch 2002 až 2008 žil a účinkoval v Japonsku, na Kanárskych ostrovoch a v Nemecku. Po návrate postavil koncertnú kapelu a začal pracovať na autorskom repertoári.

V spolupráci s Lacom Lučeničom nahral singel Jednou ranou (2009). Ešte predtým pokúšal šťastie v prvej sérii Česko-Slovenskej SuperStar. Prepracoval sa až do divadla, porota ho však nakoniec vyradila. Juraj však na súťaž nezanevrel a zúčastnil sa aj kastingu druhej série, ktorá momentálne prebieha. Divadlo sa mu ale stalo opäť osudným. Tentokrát o tom, že nepostupuje do televíznych semifinálových kôl, nerozhodla porota, ale lekári. Čo sa stalo?

"Od prvého dňa v divadle som sa cítil nesvoj, neustále som musel behať na záchod," hovorí Juraj. "Najskôr som myslel, že to prejde, ale môj stav sa začal zhoršovať." Fyzicky i psychicky vyčerpávajúci priebeh jednotlivých častí divadelného kola situáciu ešte umocnil. Juraj síce prešiel všetkými nástrahami, ktoré súťažiaci v divadle museli absolvovať, zaujal porotu i produkciu súťaže a zaradil sa medzi favoritov, nakoniec však zo súťaže na odporúčanie lekárov odstúpil. "Čakala by ma už iba posledná časť divadelného kola, takzvaná dlhá cesta," vysvetľuje. Na jej konci sa súťažiaci dozvedeli, či postupujú alebo končia.

Zdravotné problémy mladého hudobníka naplno prepukli práve pri jej natáčaní. "Nakrúcalo sa v noci v dosť chladných priestoroch bývalej čističky odpadových vôd v pražskom Bubenci, produkcia Superstar musela nakoniec privolať lekársku pomoc. Tá ma poslala na vyšetrenie do nemocnice." Na pohotovosti lekári Jurajovi odporučili, aby so svojím zdravím nehazardoval. "Nechali si ma tam až do druhého dňa na pozorovanie. Zdravie je prednejšie," vysvetlil Juraj, ktorý v Prahe kvôli chorobe musel stráviť ďalších niekoľko dní, pretože nebol schopný odšoférovať domov do Levíc.

"Mrzí ma to, pretože som si nemohol vypočuť verdikt poroty, keďže som zo súťaže tesne predtým odstúpil. Mal som pocit, že tentokrát to vyjde a do televíznych finále sa prebojujem. V zákulisí súťaže dokážete niekedy vytušiť niektoré veci," uzatvára Juraj svoj "superstárovský príbeh".

Na hudbu však nezanevrel, živí sa ňou prakticky celý život. "Chcel som využiť mediálny potenciál tejto súťaže, pretože môžete písať skvelé pesničky, mať dokonalú kapelu, imidž – ale čím viac ľudí o vás vie, tým je väčšia šanca na úspech," tvrdí. Ten sa s prvým singlom Jednou ranou napriek známemu menu producenta Laca Lučeniča nedostavil. "Rádiá to odmietli hrať, hudobne je vraj pesnička v pohode, ale text by mal byť podľa nich veselší. Rozhodol som sa preto nahrať niečo o láske, dokonca optimistické. Režisér Peter Drmlík na pesničku urobil citlivý klip, ktorý v týchto dňoch oficiálne púšťame do sveta," prezrádza Juraj o video k novinke Prvá posledná, ktorej text napísal Peter Lehotský.

Režisér Peter Drmlík použil nakrúcaní klipu zaujímavé postupy a triky so zrkadlami. Juraj si na prácu pred kamerou spomína takto: "Vôbec som nemal predstavu, čo z toho nakoniec režisér chce urobiť, aký má cieľ. Rozostavil v ateliéri kopec zrkadiel, krútil sa okolo mňa zo všetkých strán s kamerou v ruke. Nakoniec som prestal klásť otázky a robil som iba to, čo mi kázal." Nakrúcanie trvalo takmer celý deň, ktorému predchádzala náročná noc. "Večer predtým sme v nahrávacom štúdiu tú pesničku dokončili, takže si viete predstaviť, aký som bol uťahaný. Dúfam však, že to na záberoch v klipe nie je vidieť," poodhalil Juraj Zaujec súvisiace okolnosti.


Juraj Zaujec - Prvá posledná

--
Foto: Gabriel Kosmály, archív