Minulý týždeň sa konalo prvé podujatie v Kultúrnom centre Dunaj, ktorý sa nachádza na 4. poschodí obchodného domu Dunaj. Vlajočku s nápisom "poschodie kultúry a oddychu" na mapu Bratislavy pripevnili Nouvelle Vague. "Demoprevádzka" nového priestoru pokračuje počas celého apríla. Priestor na štvrtom poschodí sa dokončuje a je zatiaľ otvorený iba v tie dni, kedy sa v ňom konajú akcie. Tento týždeň budú hneď štyri - prvou je už zajtra (5.4.) koncert francúzskej skupiny Watcha Clan.

Klenot hudobnej scény mesta Marseille na čele s hypnotizujúcou speváčkou Sista K čerpá rytmický základ z drum&bassu, reggae a world music. Kapela hrá živú, exotickú a pestrú hudbu - v jej repertoári je marocká gnawa, balkánska dychovka, egyptské sláky, klezmer, arabsko-andalúzske vplyvy, námornícke pesničky aj alžírska hudba.

Matt Labesse hrá na kontrabas, spevák Nassim na gumbri a gitaru, ale motorom skupiny je Suprem Clem, ktorý okrem klávesov a mašiniek obsluhuje aj akordeón. Koncert v KC Dunaj sa koná v rámci turné k novému albumu Radio Babel, ktorý je manifestom mediteránskej urbánnej hudby. Watcha Clan začínali ako predkapela Asian Dub Foundation a Transglobal Undreground, miesto predskokana však opustili po úspešnom albume Diaspora Hi-Fi (2008), ktorý vyšiel pred troma rokmi na kultovej berlínskej značke Piranha Records. Klubový svet o nich hovorí ako o skupine, ktorú treba zažiť na živom koncerte, tak z hudobných, ako aj z energických dôvodov.

Afterparty bude v réžii soundsystému Malalata, ktorý kombinuje balkánsku hudbu s mexickou cumbiou, karibské reggae s francúzskym swingom, či tradičnú cigánsku hudbu so slovenskou alternatívou.
Vstupné je 7€ v predpredaji na webe Tixy.sk a v sieti Interticket, lístky sa dajú zakúpiť aj v predajni Dr. Horák na Medenej. Vstupné na mieste bude 9€.


Watcha Clan - Live on Radio Babel

Ďalšie tohtotýždňové akcie v KC Dunaj sú otvárací koncert festivalu Bratislavská komorná gitara, na ktorom budú hrať István Gyárfás a Balázs Berkes (6.4.), piatkový W:Club s DJmi reprezentujúcimi značku Wilsonic - Tibor Holoda, Junior, Inso a Barbie Idijot (8.4.) a multikultúrne podujatie Brána s účasťou slovenských a maďarských majstrov slova od literatúry až po hip-hop (9.4.). Akciu v sobotu už po 18:00 odštartuje diskusia o slovensko-maďarských vzťahoch. Po 19:00 budú na rovnakú tému diskutovať spisovateľ Daniel Hevier a bývalý minister školstva László Szigety. O hudobný program sa následne postarajú Moja Reč, Peťo Tázok a Karaoke Tundra, Busa Pista, BobaFett & Bobakroma, Dj Inso a Dj Zomblaze. Akcia bude verejne prístupná - bez vstupného.

Začiatkom mája sa nový kultúrny priestor rozšíri o ďalšiu časť, ktorá bude pre verejnosť otvorená každý deň. Počas apríla pribudne aj galéria a tanečná škola. "Kultúrna evolúcia" na 4. poschodí budovy obchodného domu Dunaj (Nedbalova 3, Bratislava) pokračuje postupne - magnetom bude nielen terasa s najkrajším výhľadom na Staré mesto, ale predovšetkým rôznorodé kultúrne podujatia, a dobrý pocit z nového spoločenského priestoru.

Informácie o koncerte a foto Watcha Clan pre Hudba.sk poskytol Elek Kubicsko. Viac na informácií o programe Kultúrneho centra Dunaj nájdete na www.kcdunaj.sk.