Bigbítový nadšenec a autor úspešnej knihy Zlaté 60. roky Juraj Šebo pozýva všetkých fanúšikov nefalšovaného klasického rocku a bigbítu na výnimočný koncert s názvom 50 rokov bigbítu na Slovensku. Koncert sa uskutoční v bývalej "mekke" bigbítu v Kultúrnom stredisku na Vajnorskej 21 už zajtra - 25. mája o 19:00.

Začiatky bigbítu (rané šesťdesiate roky) sa u nás točili okolo cover-bandov, ktoré hrali repertoár Elvisa, Cliffa Richarda, inštrumentálky v štýle The Shadows (kapely ako Tiene, Sršni, Combo Black and White s Vladom Chvalnym, Twist Club Meteor, Kométa, Sputnik, The Players, Jolana, Kabinet 112) a neskôr prvé nahrávky The Beatles a Rolling Stones. Na vlnu Beatles u nás ako prví naskočili Beatmeni s nezabudnuteľným Dežom Ursinym. Odpoveďou v štýle Rolling Stones bola kapela The Buttons so spevákom Dodom Šuhajdom.

Bigbít sa hral aj mimo Bratislavy. V Trnave to bola skupina The Breakers (dodnes hrá v pôvodnom zložení), v Žiline Drinkers, neskôr Sírius so spevákom Jurajom Šebom, v Trenčíne Stings, ktorí tiež hrajú dodnes, na východe kráľovali skupiny Beggars a Rockers.

"Pri príležitosti tohto koncertu bolo pre fanúšikov raného bigbítu vydané CD s raritnými nahrávkami účinkujúcich. Na koncerte sa zíde partia starých bigbíťákov, ktorá si chcela nielen zaspomínať na staré časy, ale chcela dokázať publiku aj sebe, že ešte na to má, uviedol organizátor Juraj Šebo. Okrem stálic ako je Pavol Hammel na koncerte vystúpia Jožo "Barry" Barina so skupinou Meditating four, The Buttons, The Breakers, spevák a gitarista známych skupín Synkopy 61 a Progress Pavol Váně, Ľubo Belák, Stano Herko, Juraj Šebo, Peci Uherčík so skupinou Grapefruit Death a bratislavská kapela Stará škola.

--
Text: Ivan Čeredejev
Foto: organizátor