Na konci leta na Slovensko po prvýkrát zavíta britská partička Foreign Beggars. Kritikmi oceňovaná a fanúšikmi milovaná hip-hopová štvorka je na scéne už 15 rokov a svoje kvality dodnes neustále potvrdzuje najmä na koncertoch. Presvedčia sa o tom aj návštevníci Uprising Reggae Festivalu, ktorý sa uskutoční v tradičnom termíne - posledný augustový piatok a sobota (26. a 27. 8.) - na bratislavských Zlatých pieskoch.

Povesť skvelej koncertnej kapely si upevnili na nedávnom turné s The Prodigy. Pri legende elektronickej hudby sa so svojím špinavým zvukom a veľkou dávkou energie rozhodne nestratili - diváci tak vždy odchádzali z koncertu dvoch headlinerov. "Žobráci z cudziny" hrali aj po boku De La Soul, Snoop Dogga, Public Enemy či dokonca Amy Winehouse a Iana Browna. Pravidelne vystupujú na významných európskych festivaloch, vlani excelovali aj na českom Hip Hop Kempe.

Foreign Beggars pochádzajú z Londýna a okrem UK hip-hopu, o ktorého dnešnú podobu sa výrazne zaslúžili, im nie je cudzí ani dubstep, grime a drum&bass. Na Uprisingu zahrajú výber toho najlepšieho zo svojich piatich štúdioviek - Asylum Speakers (2003), Stray Point Agenda, Bukakke Ski Trip (oba 2006), Asylum Agenda (2008) a United Colours Of Beggatron (2009). Skladby ako Contact a No Holds Barred, ktoré nahrali so známym holandským producentským zoskupením Noisia, či Hold On, v ktorej hosťuje ďalší z priekopníkov britského rapu Skinnyman, sa stali hitmi a klubovými hymnami nielen v UK.


Foreign Beggars feat. Skinnyman - Hold On

V poslednej dobe majú Foreign Beggars na konte veľmi úspešné spolupráce so Skrillexom (Scatta), s Vato Gonzalesom (Badman Riddim) a s Flux Pavillion (Lines in wax). Profesionálne hrávajú od roku 2002, už o rok neskôr vystúpili ako hosť na britskom finále prestížnej DJskej súťaže DMC World DJ Championships v Londýne. Neskôr sa im podarilo vyhrať či získať nominácie na niekoľko skvelých cien - v roku 2004 ich na UK Hip Hop Awards ocenili ako najlepší nový projekt a na Lyric Pad Hip Hop Awards im udelili cenu za najlepšiu skupinu v roku 2005. Objavili sa aj v nomináciách Urban Music Awards za Najlepšie európske hip-hopové vystúpenie.


Foreign Beggars - Get A Bit More

Štvrtý ročník Uprising Reggae Festivalu sa bude konať 26. a 27. augusta na Zlatých pieskoch v Bratislave, v prostredí, ktoré poskytuje výborný priestor na koncerty, ale aj na sprievodné festivalové podujatia akými budú workshopy, športové exhibície, výstavy, súťaže či stánky s rôznymi kulinárskymi dobrotami.


Foreign Beggars feat. Noisia - Contact

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Uprising Reggae Festivalu 2011. Viac na www.uprising.sk a www.facebook.com/uprisingreggaefestival.