11. ročník Sázavafestu, ktorý začína o necelý mesiac, 4. augusta, má v rukáve ešte zopár špecialít. S jednou z nich na na Zelený ostrov v Benešove pri Prahe prídu aj ukrajinskí Mad Heads XL. "Iba nedávno sa mi do uší dostala pesnička od Ivana Mládka Jožin z bažin. Veľmi sa mi zapáčila a tak sme ju dali do ska-punkovej verzie. Túto nádhernú vec prinesieme naspäť do Čiech," nechal sa počuť spevák Vadim.

Ukrajincom aktuálne doma vyšla čerstvá novinka UkrainSKA, ktorá je podľa nich samotných "najľudovejším" albumom, aký kedy spravili. Pesničky z neho budú ťažiskom ich koncertu na Sázavafeste a až po tom, ako ich predstavia naživo, vydajú novinku v Európe aj oficiálne na nosiči spolu s najväčšími peckami z predchádzajúcich dvoch CDčiek.

Mad Heads XL sú momentálne na domácej ale aj európskej scéne vychytenou koncertnou skupinou. Užívajú si každý koncert a každý festival. Čo však bude o pár rokov nechcú ani prorokovať. "Zatiaľ máme úspech, hudba nás živí, ale nie je tajomstvom, že život hudobníka je v tejto dobe náročný. Darí sa nám, ale to vôbec neznamená, že sa vyvážame v limuzínach, máme obrovské vily a holdujeme kokaínu. Tak to veru nie je," priznal Vadim.

"Dnes je to s hudbou ťažké. Všimol som si, že ľudia si radšej kúpia zvonenie do mobilu, ako nové CD. A hudbu počúvajú najmä zadarmo na internete alebo si ju sťahujú. Našťastie na koncertoch je to iné. Tam si naše CD kúpia. Je to pre nich darček, spomienka na akciu. Týmto vlastne podporujú aj svoju obľúbenú skupinu," dodal líder Mad Heads XL. Českých a slovenských fanúšikov si otestujú už o mesiac na Sázavafeste. Podľa vlastných slov sú pripravení stretnúť sa s priaznivcami aj osobne, prehodiť zopár slov a podpísať toľko albumov, o koľko bude záujem.

Hlavnými hudobnými hviezdami obľúbeného multikultúrneho festivalu sú The Subways, Hurts, Kosheen, Nouvelle Vague, Jazzanova, Alphaville, Irie Révoltés či Belleruche. Vstupenky na Sázavafest sú v Čechách v predaji v sieti Ticketpro a Eventim a na Slovensku v pobočkách siete Eventim a online na Eticketpro.sk. 11. ročník Sázavafestu podporuje Hudba.sk, hudobná televízia musiq1 a Rádio_FM.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Maca Schmidtová, PR manažérka Sázavafestu pre Slovensko.