V piatok 9. septembra sa o 19:00 uskutoční otvorenie výstavy výtvarných diel zosnulého speváka, multiinštrumentalistu, skladateľa a frontmana skupiny The Bridgeheads, Tomáša dAsKa. Výstava, ktorá potrvá potrvá do 29. septembra v priestoroch chillout & culture baru Hopkirk v Bratislave, potrvá do 29. septembra. Otvorenia sa zúčastnia aj členovia The Bridgeheads, Joseph Lemee a Michal Wisp.

Návštevníci vernisáže si budú mať možnosť pozrieť krátky zostrih doteraz nezverejnených Tomášových vystúpení, ako aj dve olejomaľby a osemnásť kresieb uhlíkom. Napriek tomu, že výstava vznikla ako spomienka k prvému výročiu tragického úmrtia speváka (* 2.4.1986, Bardejov – † 27.9.2010, Košice), nejde o retrospektívny prierez tvorby mladého umelca, ale o akési vypovedanie doposiaľ nevypovedaného.

Expresívne diela totiž vznikli simultánne na prelome jari a leta minulého roka a sprevádzali tak obdobie tesne pred a počas vydania debutového albumu The Bridgeheads s názvom Foreigners (Cudzinci). Rovnako znie aj názov výstavy, kde výtvarné diela priamo korešpondujú s témami, obsahom a odkazmi textov jedenástich skladieb na LP ako sú dospievanie, alienizmus, medziľudské vzťahy, ale aj existencia jednotlivca či skupín v rôznom čase a priestore. Ako povedal dAsK v jednom zo svojich posledných rozhovorov, skladby, videoklipy a výtvarné diela okolo albumu "do značnej miery nastavujú zrkadlo".

Tomáš dAsK zomrel 27. septembra 2010 vo veku 25 rokov po tom, čo mal 17. septembra v Bardejove nehodu, keď následkom pádu z 5. medziposchodia utrpel vážne zranenie obličky, brušnej časti, stratu krvi, niekoľkonásobné zlomeniny a taktiež pomliaždeniny svalov a ciev. Speváka sa lekárom v bardejovskej Nemocnici sv. Jakuba podarilo čiastočne stabilizovať, no po desiatich dňoch boj o život prehral. Album Foreigners (recenzia), ktorý vyšiel v máji 2010, napriek tragickému úmrtiu mladého umelca a následnom ukončení činnosti skupiny The Bridgeheads žije vlastným životom. Podľa redaktora českého mesačníka Rock&Pop Libora Galiu bol "bezkonkurenčne najlepším albumom na slovenskej scéne za rok 2010".

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Patrícia Kochanová. Viac podrobností o výstave obrazov Tomáša dAsKa a kapele The Bridgeheads nájdete na stránkach www.hopkirk.sk a www.bridgeheads.com.