Jedno z najzaujímavejších mien súčasnej (nielen) elektronickej hudby na Slovensku - Dalibor Kocián alias stroon - sa takmer rok po vydaní debutového EP Ruine Noire hlási s novým sugestívnym soundtrackom dlhých zimných večerov. Jeho druhá kolekcia skladieb s názvom Smithereens vyjde koncom októbra pod hlavičkou nezávislého vydavateľstva Exitab label. Ešte predtým však talentovaný producent ponúka na stiahnutie dvojicu skladieb, ktoré sa na novinke neobjavia a sú skôr akýmsi "mostíkom" medzi oboma EPčkami.

Prvou z nich je doteraz azda najprístupnejší Stroonov track - Alien Choir je povznášajúcim odklonom od depresívnejších kúskov z Ruine Noire a nostalgickou vykľudnenou atmosférou podvedome evokuje tvorbu Boards of Canada.

Melancholický klavír z úvodu sa s nástupom pulzujúcej rytmiky postupne stráca pod rozžiarenými melodickými plochami, ktorých vyvrcholením sú akési vesmírne chorály. Návrat klavírneho motívu z úvodu po ustúpení eufórie pôsobí ako precitnutie z krátkeho, no až neuveriteľne intenzívneho sna, do ktorého sa chcete vrátiť. Našťastie, na lucidné snenie so Stroonom vám stačí replay. Ak bude na Smithereens EP viac podobných momentov, máme sa na čo tešiť.


Stroon - Alien Choir

Wait Wait Wait možno považovať za akési ex-post zavŕšenie Ruine Noire - track, ktorý sa na debutové EP už nedostal; alebo vznikol neskôr, no napriek tomu patrí do rovnakého obdobia. Stroon vo svojich skladbách "kóduje" emócie, pričom prirodzene a intuitívne zachádza do zvukových oblastí, v ktorých sa zrážajú priamočiare, ale nie úplne rovné beaty s expresívnou inštrumentáciou na klávesoch a v ktorých sa všetko akosi vyhrocuje. Ani pomyselné zakončenie prvého EP teda nie je uvoľňujúcim outrom, ale skôr ďalším búrlivým vyvrcholením emócie, ktorá už raz odznela, ale čas od času sa opäť vynorí a zaburáca.


Stroon - Wait Wait Wait

Alien Choir a Wait Wait Wait si môžete vo formáte MP3 stiahnuť kliknutím na exitmusic.org/label/labelfiles/extb024.zip. Milovníci bezstratových digitálnych formátov FLAC a WAV si prídu na svoje na Exitab Bandcamp stránke exitab.exitmusic.org. Cez Bandcamp môžete Stroona podporiť aj formou plateného "pay-what-you-want" downloadu.



EP Smithereens vychádza 27. októbra v striktne limitovanej edícii vo formáte Digipack + USB na značke Exitab, ktorá zastrešuje aj ďalšie zaujímavé mená našej malej-veľkej scény: Ink Midget & Pjoni, Aches, Gwerkova, Isobutane či Herzog Herzog. Vydanie EP podporuje Red Bull Music Academy.

Každá zo šiestich skladieb EP bude mať (podobne ako Alien Choir) aj vizuálnu podobu. Súčasťou releasu je totiž šesť malieb mladej výtvarníčky Soni Patúcovej (patucova.webnode.sk). Výstava jej obrazov bude súčasťou krstu EP, ktorý by sa mal uskutočniť začiatkom novembra v Bratislave.


Stroon - Smithereens EP trailer

Producent a multiinštrumentalista Dalibor Kocian pôsobí v rôznych projektoch. Jeho sieť kolaborácií siaha od interpretácie tvorby velikánov súčasnej vážnej hudby Stevea Reicha a Johna Cagea vo formácii Cluster Ensemble, cez improvizačnú avantgardu vo Frutti di Mare a "vibrafón pop" s Pudingom Pani Elvisovej, až po future funk s Polyjoy/Femoxema. V rámci sólovej tvorby sa pod pseudonymom stroon pohybuje na hranici IDM, ambientu a post-dubstepu. So svojím liveactom vystúpil na jar na Sperm Festivale 2011 v pražskej Meet Factory a na bratislavskom micro.Wilsonicu, či v septembri na prvom ročníku festivalu Waves Vienna.

Podklady na článok pre Hudba.sk poskytol Juraj Hoppan z Exitab labelu

--
Text: Patrik Marflák, exitab