Projekt Hrana sa pol roka po vypredanom koncerte v Starej tržnici v máji opäť vráti na pódiá. K Bratislave tentokrát pridá aj Košice. Obe jarné vystúpenia pritom prinesú špeciálne spojenie známej zostavy Oskar Rózsa, Martin Valihora, Vladislav Šarišský, Marek Minárik a Adam Mičinec s renomovaným sláčikovým kvartetom.

"Mucha Quartet je sláčikové kvarteto vynikajúcich mladých muzikantov s enormným potenciálom. Rozhodol som sa, že oslovím svojich kolegov​ z kapely, skladateľov a urobíme aranžmány pre ​nich. Ozvláštnime tak časť koncertu, Marek Brezovský totiž sláčiky miloval a prepájanie rôznorodých hudobných sfér bolo jeho doménou," hovorí Oskar Rózsa. Kvarteto vzniklo pred trinástimi rokmi na pôde Konzervatória v Bratislave a tvoria ho Juraj Tomka (1. husle), Andrej Baran (2. husle), Veronika Prokešová (viola) a Pavol Mucha (violončelo). Mucha Quartet získalo viacero medzinárodných ocenení a tiež významné umelecké impulzy na medzinárodných interpretačných kurzoch.

Bratislavský koncert sa uskutoční v piatok 20. mája v klube MMC, teda na mieste, kde sa v roku 2011 uskutočnil pre mnohých vôbec najsilnejší koncert projektu Hrana. Záznam z neho nedávno vyšiel ako súčasť dlho očakávaného troj-DVD Trilógia Hrana. V Košiciach si môžu fanúšikovia Hranu v sprievode sláčikového kvarteta vychutnať v utorok 24. mája v priestoroch Tabačka / Kulturfabrik. Na oboch koncertoch bude hudbu sprevádzať živé maľovanie výtvarníka Mareka Ormandíka.


Nový album nemienia uponáhľať, vyjde v pravý čas

Rózsa okrem príprav na májové koncerty s ostatnými hudobníkmi priebežne pracuje aj na novom albume Hrany, ktorý fanúšikom sľúbil pred jediným minuloročným koncertom

"Aj keď sa nenahráva, nahráva sa. To znamená, že aj obdobie oddychu, odstupu od pesničiek a zrenia má zmysel. Lebo materiál na nový Marekov album je jedinečný. Nehodláme​ ​vývoj umelo​ urýchliť ani podmieniť jeho vydanie vonkajším časovým či marketingovým faktorom. Verím, že album vyjde v pravý čas​, rovnako ako doposiaľ všetky kapitoly Hrany mali svoju logiku a časovú veľkorysosť," hovorí na margo albumu basgitarista, klávesák a producent, ktorý by bol rád, ak by sa väčšia časť albumu nahrávala so symfonickým orchestrom.

zostava projektu Hrana Zdroj: Jaroslav ŽiakZostava projektu Hrana - Ormandík, Šarišský, Valihora, Minárik, Mičinec a Rózsa

Texty k skladám, ktoré ešte len vznikajú, píše sestra zosnulého hudobníka Mirka Brezovská. "Obsah textov je naznačený pri demo snímkach, ktoré si Marek nahrával. Našťastie sa vyhýbal vtedy populárnej pseudoangličtine. Šiel tvrdo po pocite a aj keď nemal texty ucelené, tak mu v nich vystreľovali slovenské slovíčka, ktoré sú pre nás teraz inšpiračným základom," pokračuje v rozprávaní Rózsa, ktorý sa s názormi prezentovanými v tvorbe zosnulého kamaráta aj dnes dokáže stotožniť.

"To, ako vnímal v 90-tych rokoch politiku, sociálnu sféru, ulicu, školstvo, lásku, medziľudské vzťahy či povrchnosť, sa nezmenilo. Marek zostal básnikom, milovníkom, rebelom. Zaujímavé pri našej tvorbe je práve to, ako sa dotýkame materiálu spred 20 rokov. Je to zvláštna kombinácia autenticity a nášho súčasného postoja," uzatvára Rózsa.

Marek Brezovský bol hudobný skladateľ a klavirista, ktorý patril medzi najväčšie talenty slovenskej hudby. Zomrel 22. júna 1994 ako dvadsaťročný na predávkovanie heroínom. Už ako tínedžer písal skladby s mimoriadne silnou výpovednou hodnotou - na jednej strane umelecky vycibrené, na druhej strane bezprostredne živelné. Niektoré odrážajú pocity človeka zomknutého v putách závislosti, iné sú skôr energické či sympaticky drzé, no všetky sú svojím spôsobom nadčasové. Album Hrana vznikol na podnet Oskara Rózsu, ktorý sa v roku 1999 rozhodol z archívov svojho kamaráta Brezovského povyberať skladby, naspievať jeho party a nahrať podklady so známymi inštrumentalistami.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Zuzana Lobotková z n.o. Kulturmarket.

Foto: Jaroslav Žiak

Súvisiaci interpreti: Marek Brezovský