Vydanie druhej štúdiovej nahrávky synthpopovej trojice Chvrches je na spadnutie. Vďaka streamu na NPR.org však už teraz vieme, že Lauren Mayberry, Iain Cook a Martin Doherty nadväzujú na svoj debut spred dvoch rokov oveľa celistvejším a komplexnejším albumom.

Hoci novinka Every Open Eye celosvetovo vychádza až 25. septembra, škótska trojica Chvrches sa svoju nahrávku rozhodla sprístupniť na exkluzívny pre-stream na stránke NPR už teraz. Kolekciu jedenástich piesní ponúka kapela v celosti po tom, ako fanúšikom poskytla ukážky v podobe skladieb Get AwayLeave a Trace, Never Ending Circles a naposledy aj Clearest Blue.

Konštruktívny boj protikladov

Keď skupina v júli oznámila vydanie druhej štúdiovky, avizovala, že pôjde o protiklady ako začiatky a konce, či to dobré a zlé. Speváčka Lauren Mayberry dokonca potvrdila, že singel Leave a Trace je akýmsi prostredníkom po tom, ako už ďalšie debaty nemajú zmysel. "'Nebude riešenie. Ja sa nebudem cítiť lepšie, ty sa nebudeš cítiť lepšie a žiadny výsledok nezmení moju realitu.' Z takéhoto písania mi je lepšie - spravila som z toho niečo konštruktívne. Nehádžete to na iných ľudí, ale do toho, čo robíte," povedala pre magazín Pitchfork.

A skutočne, podľa prvého počutia znie album temnejšie, pôsobí ako vyrovnávacie bitky medzi protikladmi. Tou najhlavnejšou výzvou muselo byť asi zjemnenie miestami príliš ostrého hlasu líderky. Na debute ho totiž ešte viac zvýraznil teplý a priateľský zvuk, ktorým vtedajší opus oplýval, čoho výsledkom bol miestami takmer "cukríkový" pop. Teraz majú Chvrches šancu zapáčiť sa aj ľuďom, ktorých práve tento fakt odrádzal. Ich synthpop oťažel a po novom pripomínajú zmodernizovaný Depeche Mode z 80. rokov, keby bol Dave Gahan ženou. (Spomínate si na speváčkin "love letter" o kultovej kapele?)

Najzaujímavejším trackom, takto z rýchlika, vyzerá byť High Enough to Carry You Over, kde sa opäť veci točia o 180 stupňov. Spievajúci hlas je totiž zrazu mužský a hudba v melancholicky vysokých, no zároveň rytmických a zasnených tónoch. Inou lahôdkou môže byť "zatváračka" Afterglow, ktorá je asi najpomalšou skladbou z repertoáru tejto synthpopovej trojice.



Tracklist štandardnej edície albumu Every Open Eye: 

1. Never Ending Circles 
2. Leave A Trace 
3. Keep You On My Side 
4. Make Them Gold 
5. Clearest Blue 
6. High Enough To Carry You Over 
7. Empty Threat 
8. Down Side Of Me 
9. Playing Dead 
10. Bury It 
11. Afterglow 

Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/CHVRCHES

Súvisiaci interpreti: Chvrches