Slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť na originálnu cestu naprieč žánrami a historickými obdobiami v podaní jedného z najlepších projektov, aké svet objavil vďaka Youtube. Spevácko-hudobnícke teleso Postmodern Jukebox pod vedením skladateľa Scotta Bradleeho dá na jar v Starej tržnici známym hitom 21. storočia neodolateľnú príchuť starých časov.

Mužská Beyoncé - povie si každý divák videa, v ktorom je vidieť speváka afro-amerického pôvodu v bielom saku skackajúc si do rytmu skladby Halo spomínanej R&B divy. Nie je to však obyčajná coververzia. Skladateľ a klavirista Scott Bradlee, otec projektu Postmodern Jukebox, totiž hit z roku 2009 preraranžoval tak, aby poslucháča vrátil do éry Motown soundu, teda do 60. a 70. rokov v Amerike. Hviezdami tohto obdobia, pomenovanom po vtedy dominantnom hudobnom vydavateľstve boli spevácke legendy ako Marvin Gaye, The Supremes, Diana Ross alebo vtedy ešte len začínajúci Kráľ popu Michael Jackson.


Talentovaný spevák sa volá LaVance Colley a nie je jediným, koho Bradlee predstavil širšiemu publiku práve pomocou svojho ansámblu. Na svojej Facebookovej stránke s takmer 500-tisíc fanúšikmi naposledy vyzdvihol aj Kate Davis. Speváčka si svojim remake-om All About That Bass pôvodne z repertoáru Meghan Trainor vyspievala nielen 14 miliónov zhliadnutí, ale aj nahrávaciu zmluvu a vlastné turné. Momentálne pracuje na svojom debutovom albume a za to ďakuje hlavne Scottovi Bradleemu.


Za zmienku stojí aj pocta Frankovi Sinatrovi k jeho nedožitým stým narodeninám. Velikána jazzových štandardov si uctil spevák Rayvon Owen vlastnou swingovou interpretáciou R&B klasiky Ignition od R. Kellyho.


Otec "hudobného časostroja" Scott Bradlee sa k jazzu dostal vo veku 12 rokov pri počúvani Georgea Gershwina, neskôr sa stal uznávaným hudobníkom newyorskej klubovej scény a vrcholom jeho dovtedajšej kariéry sa stalo režírovanie interaktívnej hry na Broadwayi Sleep No More. Svojimi inovátorskými schopnosťami pri vytváraní zmesi aktuálnych hitov a hudobných žánrov dekád z minulosti sa preslávil, až keď hľadal kreatívnu inšpiráciu počas vystupovania v reštaurácii. To sa pretavilo do prvého štúdiovej nahrávky Mashups by Candlelight. Prelomovým bol však v roku 2012 album A Motown Tribute to Nickelback, na ktorom rockové skladby populárnej formácie premenil na soul a R&B. Počas nasledujúcich troch rokov si na mušku zobral aj umelcov ako Miley Cyrus, Aqua, Wham!, R.E.M., ale aj znelku zo seriálu Game of Thrones.

Prečítajte si: Ako by zneli dnešné hity, keby vznikli pred 60 rokmi? Najlepšie covery na YouTube

34-ročný multiinštrumentalista sa v rámci svojho európskeho turné chystá spolu s Postmodern Jukebox aj na Slovensko. Pod hlavičkou série koncertov projektu Orange Music Live v Starej tržnici sa slovenskému publiku premiérovo predstaví 21. apríla 2016. Okrem fanúšikov súčasného mainstreamu, ktorý zaznie v zaujímavých hudobných aranžmánoch, si na svoje prídu aj milovníci žánrov ako jazz, ragtime či swing. Držte si klobúky, v apríli pocestujeme v čase!


Informácie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Youtube