Svet prišiel o ďalšiu z veľkých hudobných ikon - populárneho britského speváka Joea Cockera. O jeho úmrtí informovala BBC, ktorej smutnú správu potvrdil jeho manažér Barrie Marshall. Hudobník skonal vo veku 70 rokov vo svojom dome v americkom štáte Colorado, kde dlhodobo žil.

"Joe bol jednoducho jedinečný," uviedol Marshall pre BBC. "Bude nemožné vyplniť prázdne miesto, ktoré svojím odchodom zanechal v našich srdciach," dodal manažér. Príčinou spevákovho úmrtia je rakovina pľúc.

Z piesne The Beatles urobil soulovú hymnu

Joe Cocker
sa narodil 20. mája 1944 v anglickom meste Sheffield. Už ako tínedžer viedol dvojitý život - cez deň pracoval ako inštalatér a po večeroch spieval v kluboch. Jeho vyše 40-ročné pôsobenie na hudobnej scéne charakterizovalo spojenie blues a rocku so soulom, vášnivý prejav a jedinečný chrapľavý hlas.

Preslávil sa najmä coververziami, pričom prelomovým bolo preňho prespievanie skladby With a Little Help from My Friends od legendárnej skupiny The Beatles, ktorej repertoár bol dlho najväčšou Cockerovou inšpiráciou. Jeho verzia známej piesne v roku 1968 dobyla britský rebríček, o rok neskôr ju zahral na legendárnom Woodstocku a stala sa tiež znelkou seriálu The Wonder Years. V roku 2001 ho práve vďaka tejto coververzii uviedli do siene slávy Grammy.

Neprekvapilo preto, že medzi prvými hudobníkmi, ktorí na sociálnych sieťach či cez médiá vyjadrili svoj smútok z jeho úmrtia, sú obaja žijúci "chrobáci" Paul McCartney a Ringo Starr. "Miloval som jeho spev. Keď sa rozhodol nahrať cover With a Little Help from My Friends, spolu s producentom Dennym Cordellom nám to pustili v štúdiu na Savile Row a bolo to úchvatné, tú skladbu premenil na soulovú hymnu a za to mu budem navždy vďačný," priznal McCartney. "Poznal som ho roky ako dobrého priateľa, bol som smutný, keď som sa dozvedel, že je chorý, a dnes ma naozaj zarmútilo, že odišiel. Bol to úžasný chlapík, milý človek, ktorý dal svetu veľmi veľa a bude nám chýbať."


Najúspešnejšie obdobie v znamení filmových hitov

Po veľkom úspechu nasledovali na prelome 60. a 70. rokov problémy s drogami a alkoholom, ktoré sa v tom čase nevyhli asi žiadnej z hudobných hviezd. V roku 1974 sa napriek závislosti dokázal vrátiť na výslnie s ďalšou coververziou - You're So Beautiful od Dennisa Wilsona a Billyho Prestona. Ešte úspešnejším obdobím jeho kariéry boli osemdesiate roky. V roku 1982 sa zaskvel duetom s Jennifer Warnesovou Up Where We Belong, ktorý nahrali pre soundtrack filmu An Officer and a Gentleman. Za skladbu, ktorá sa stala medzinárodným hitom, získala dvojica v roku 1983 Grammy v kategórii Najlepší popový výkon dua a tiež filmového Oscara.

Film 9 a 1/2 týždňa (1986) zase preslávil skladbu You Can Leave Your Hat On (autor: Randy Newman, 1972), ktorá znela v kultovej striptízovej scéne s Kim Basinger. Ďalším veľkým hitom z 80-tych rokov bola coververzia piesne Unchain My Heart (1987), ktorú pôvodne naspieval v roku 1961 Ray Charles. V podstate všetky Cockerove hity boli prerábkami, no mnohé sa stali známejšími práve vďaka jeho jedinečnému podaniu. Aj v tom je veľkosť interpreta.


Slovákom sľúbil, že sa vráti

Joe Cocker, často označovaný za Otca bieleho soulu, počas svojej kariéry vydal 22 štúdiových albumov, z ktorých posledným je titul Fire It Up z roku 2012. Rok predtým sa v rámci turné k albumu Hard Knocks (2010) predstavil v Bratislave, pričom fanúšikom po skvelom prijatí sľúbil, že sa na Slovensko určite ešte vráti. Bohužiaľ, tento sľub už splniť nemôže. Prvou návštevou našu krajinu poctil v roku 2007, kedy okrem hlavného mesta vystúpil aj v Košiciach.

Svoj posledný koncert v živote odspieval v júni v londýnskom Hammersmithe. V septembri mal vystúpiť v newyorskej Madison Square Garden, no pre zdravotné ťažkosti musel účasť odmietnuť. Jeho spevácky kolega Billy Joel vtedy verejne vyzval, aby Cockera uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

"Bol to bez pochýb najväčší rockovo-soulový hlas vôbec v Británii a zostal rovnakým človekom po celý svoj život. Mal obrovský talent, bol ozajstnou hviezdou, ale láskavý a skromný človek, ktorý miloval hranie. Každý, kto ho kedy videl naživo, na to nikdy nezabudne," povedal o ňom Barrie Marshall.


Text: Hudba.sk (zdroj: BBC, TASR, archív, wikipedia)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Joe Cocker