Ukrajina už mesiac bojuje proti agresii, ktorú rozpútala Ruská federácia. V nedeľu 27. marca sa na podporu Ukrajiny bude konať medzinárodný charitatívny koncertný maratón "Save Ukraine – #StopWar", ktorý vznikol na základe iniciatívy poľskej verejnoprávnej televízie TVP v spolupráci s ukrajinskou verejnoprávnou televíziou a pod záštitou a s podporou EBU.

Do medzinárodnej iniciatívy sa zapojila aj RTVS a priamy prenos z podujatia odvysiela v nedeľu 27. marca od 17:30 na Dvojke a v rámci mimoriadneho spravodajského vysielania :24 aj na treťom televíznom okruhu. Livestream si môžete pozrieť aj na facebookovej stránke festivalu Pohoda, denníkov Aktuality, Denník N, SME a ďalších médií, ako aj na veľkoplošnej obrazovke na bratislavskom Hlavnom námestí, kde podujatie organizované iniciatívou "Mier Ukrajine za našu a vašu slobodu" začína už o 17:00.

Podujatie Save Ukraine je totiž zároveň výzvou k zjednoteniu sa na podporu Ukrajine, ktorú môžu ľudia vyjadriť na námestiach viac ako 20 európskych miest. Sledovať ho môžete aj v niektorých kluboch a kultúrnych centrách na Slovensku či na stránkach promotérov a festivalov, ktoré sa hlásia k jeho posolstvu. Zároveň bude pred, počas a po vysielaní prebiehať finančná zbierka na riešenie humanitárnych problémov spôsobených ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. 

Svetové a ukrajinské hviezdy doplní aj Štefan Štec

"S Ukrajinou dnes stojí bok po boku celý civilizovaný svet. Jednota a solidarita sveta sú teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Koncertný maratón Save Ukraine – #StopWar sa snaží ešte viac upevniť medzinárodné spoločenstvo v solidarite a jednoznačnom odsúdení ruskej agresie. Ukrajinský ľud cíti a úprimne oceňuje podporu poskytovanú vládami a občanmi cudzích krajín, od základných životných potrieb až po vojenskú pomoc," uvádzajú organizátori.

Podujatím budú divákov sprevádzať Ida Nowakovska, Donald Arleth a známi ukrajinskí moderátori Máša Jefrosinina a Timur Mirošničenko. Medzi účinkujúcimi budú aj svetoznáme hudobné kapely a umelci ako Imagine Dragons, Bastille, Within TemptationNothing But Thieves, Fatboy Slim, Craig David, BrainstormSubmotion Orchestra, Idina Menzel, IAMX, Gus Gus, Twin Atlantic, víťazi Eurovízie Salvador Sobral a Netta a mnohí ďalší.

Nebudú chýbať ani ukrajinskí umelci Okean ElzyDakhaBrakha, Ruslana, The Hardkiss, Jamala, Go_A, Monatik, Alyona Alyona a iní. Za Slovensko vyjadrí solidaritu a podporu mieru spevák Štefan Štec, ktorý má rusínske korene a do programu prispeje spevom aj silným odkazom. Divákom po celom svete sa počas streamu prihovoria aj mnohé známe osobnosti, športovci, aktivisti, politici i dobrovoľníci.

Prečítajte si tiež:

Podporte ukrajinských umelcov počúvaním ich tvorby. Tu sú naše hudobné tipy

Hudba z Ukrajiny, pt. 2: Najzaujímavejší elektronickí producenti podľa Mateja Kráľa


"RTVS si plne uvedomuje svoju zodpovednosť a úlohu verejnoprávneho vysielateľa, a to obzvlášť v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Oceňujeme iniciatívu kolegov z TVP a sme radi, že môžeme byť súčasťou tohto medzinárodného projektu, a prispieť tak k upriameniu pozornosti na utrpenie ukrajinských občanov, odsúdiť ruskú agresiu a šíriť mierové posolstvo. Celá Európa a celý svet upriamuje svoj zrak na Ukrajinu, ktorá sa stala obeťou bezprecedentnej vojenskej agresie a je mimoriadne dôležité najmä v týchto časoch podporovať myšlienku jednoty a solidarity celého sveta," hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Vizuálnu komunikáciu podujatia vytvoril známy ukrajinský výtvarník Daniel Skipnik, pričom jej hlavným grafickým symbolom je slnečnica. Sám autor to vysvetľuje nasledovne: "Slnečnica teraz symbolizuje celú Ukrajinu. Vložil som do nej osobné symboly a emócie. Slnečnica je pozorovateľom, ktorý sleduje, čo sa okolo nej deje. Je senzorom, ktorý si všíma emócie. Vidí každého v jej zornom poli. Vyrastá v rôznych situáciách, priamo teraz rozkvitla v tom najstrašnejšom momente. Pozerá sa na Ukrajinu, na každého človeka v nej a prosí o pozornosť celý svet. Prosí o svetlo."

Finančná podpora priamo na Ukrajinu

Charitatívny rozmer koncertného maratónu dopĺňa medzinárodná zbierka na humanitárnu pomoc pre obyvateľov Ukrajiny. Diváci zo všetkých krajín budú môcť prispieť do charitatívnej zbierky a poslať príspevok na oficiálny účet Národnej banky Ukrajiny zriadený Ministerstvom sociálnych vecí Ukrajiny. Číslo účtu bude zverejnené počas priameho prenosu priamo na obrazovkách v informačnej lište. 

Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na zabezpečenie potravinovej pomoci a ubytovania pre utečencov a vysídlených obyvateľov Ukrajiny, ktorí opustili svoje domovy v dôsledku vojnového útoku, na nákup potrebného oblečenia a topánok pre utečencov, liekov a zdravotníckeho materiálu, na zabezpečenie základných potrieb pre obyvateľov Ukrajiny a jednorazovej finančnej pomoci a na zabezpečenie ďalších nevyhnutných potrieb obyvateľov.

Viac informácií o projekte, ako aj o tom, ako môžete finančne prispieť na riešenie humanitárnych problémov na Ukrajine nájdete na stránke saveukraine.1plus1.ua.

Za podujatím Save Ukraine – #StopWar sú spoločnosti 1+1 media, Atlas festival a Suspilne, s podporou mobilného operátora Kyivstar a ukrajinských ministerstiev kultúry, zahraničných vecí a sociálnych vecí. Slovensko do projektu zapojil Vlad Yaremchuk, jeden zo spoluorganizátorov tohto televízneho hudobného maratónu a hlavný booker ukrajinského festivalu Atlas.

"Práca na tomto projekte nám ukázala, že svet kultúry je v podpore Ukrajiny jednotnejší než kedykoľvek predtým. V extrémne krátkom čase sa nám podarilo naverbovať desiatky našich priateľov a kolegov z vyše 20 krajín. Pomáhajú nám, aby sa tento maratón dostal k srdciam miliónov ľudí, aby sme spoločne dokázali vyzbierať prostriedky pre tých, ktorí to dnes najviac potrebujú. Je mi cťou, že na tom pracujeme s toľkými talentovanými ľuďmi, že môžeme ukázať aktuálnu situáciu na Ukrajine. Ukrajinské hlasy je potrebné počuť viac, než kedykoľvek predtým, a chceme poďakovať všetkým, ktorí nám v tom pomáhajú. Spolu môžeme vyhrať," hovorí Yaremchuk.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli PR manažér RTVS Filip Púchovský a Anton Repka z tímu festivalu Pohoda. Správu sme upravili.