Tri hodiny cesty z Bratislavy, najväčšie rockové hviezdy súčasnosti, pestrý a bohatý sprievodný program, žiadna jazyková bariéra a mnoho ďalších výhod - festival Rock for People sa môže stať hudobným zážitkom Vášho leta! Hudba.sk prináša last minute súťaž o 2 x 2 voľné vstupenky.

Rock for People, jeden z najznámejších a najnavštevovanejších letných festivalov v Českej republike, aj tento rok privíta hviezdy hudobného neba všetkých žánrov z celého sveta. Do Hradca Králové od 2. do 5. júla zavítajú hviezdy ako Thirty Seconds To Mars, Queens Of The Stone Age, Foals, Karel Gott (vôbec prvýkrát na rockovom festivale!), Bloc Party, Klaxons, Papa Roach, Billy Talent, Gogol Bordello, Amanda Palmer či Parov Stelar Band.

Nižšie si môžete o najväčších menách z programu aj o samotnom festivale prečítať viac, najprv však info o Vašej šanci vyhrať dve vstupenky zdarma. Do súťaže sa môžete zapojiť na našom Facebooku, kde Vás čaká veľmi jednoduchá otázka. Tešíme sa na Vaše odpovede! Dvoch výhercov, ktorí získajú po dva voľné vstupy na Rock for People 2013, vyžrebujeme v piatok (28.6.) po 12:00. Výsledok vyhlásime na Facebooku aj v tomto článku.

Súťaž o 2 x 2 vstupenky prebieha TU

Aktualizácia (28.6.): Súťaž skončila, výhercami sa stávajú Monika Tonhauzerová a Jozef Ježík. Blahoželáme! Pre uplatnenie výhry sa čo najskôr ozvite na email redakcia@hudba.sk

Rock for People Zdroj: Rockforpeople.cz

Špička českej aj svetovej scény na letisku v Hradci Králové

Thirty Seconds to Mars patria medzi hlavné festivalové hviezdy tohto leta. Kalifornskí rockeri, ktorí v máji vydali dlhoočakávaný album, si popri festivaloch ako Rock Am Ring či Rock Im Park za jednu zo svojich koncertných zastávok vybrali aj Rock for People. Doposiaľ vydali štyri albumy, z ktorých predali viac ako 3,5 milióna kópií a v rámci svetovej rockovej scény získali množstvo ocenení. Avizovaná novinka Love Lust Faith and Dreams, ktorá vyšla koncom mája, obsahuje dvanásť piesní vrátane aktuálneho singla Up In The Air. Pozrite si osemminútový klip, v ktorom sa objavila aj známa striptérka Dita Von Teese či polonahý spevák kapely Jared Leto. 

  
Veľkým ťahákom festivalu bude určite aj vystúpenie kapely Queens of the Stone Age. Aj títo americkí rockeri v Hradci Králové predstavia nielen svoje najväčšie hity No One Knows či Go With The Flow, ale aj nové skladby z nadšením prijatého albumu ...Like Clockwork, na ktorom hosťujú hviezdy ako Dave Grohl z Foo Fighters, Alex Turner z Arctic Monkeys či Elton John, ktorý patrí medzi veľkých fanúšikov skupiny. Prečítajte si, ako došlo k tejto netradičnej spolupráci


Medzi headlinerov festivalu patrí aj indie gitarovka z Oxfordu Foals. Jedna z najúspešnejších britských kapiel súčasnosti má na konte tri albumy a nominácie a ceny NME Awards, Mercury Prize, či hrania na najlepších svetových festivaloch. Vo februári skupina vydala album Holy Fire, ktorý získal skvelé známky od kritikov a za predajnosť v Británii má, rovnako ako predchádzajúce štúdiovky Antidotes (2008) a Total Life Forever (2010), zlatú platňu.


Výnimočný úspech sa organizátorom festivalu podaril aj získaním legendy českej hudby Karla Gotta. Na festivale okrem neho vystúpi aj celá aktuálna špička českej hudobnej scény - Tomáš Klus, Kryštof, Aneta Langerová, Kabát, Xindl X, Charlie Straight, Pražský výběr, Boris Carloff, Ohm Square a ďalší. Viacerí zo spomenutých interpretov sa predstavia so špeciálnymi programami len pre Rock for People.

Každoročnou súčasťou programu Rock for People sú aj electro a dance pódiá. Hightlightmi tohtoročných tanečných parties budú jednoznačne britský Modestep, izraelský dubstepový producent Borgore, rakúska senzácia Parov Stelar Band a mnohí ďalší. Parties budú aj tento rok prebiehať až do rána a to minimálne na ôsmych pódiách. 

Sprievodný program ponúkne vedu, filmy, karneval aj diskusie

Po minuloročnom úspechu aj tento rok organizátori v spolupráci s odborníkmi z oblasti prírodnej vedy a technických odborov pripravili interaktívnu, zábavnú prezentáciu, prostredníctvom ktorej budú predvedené ukážky čoho všetkého sú veda a výskum schopní. V molekulárnej kuchyni budú vznikať fantastické koktejly na báze tekutého dusíka a v laboratóriu pomocou DNA analýzy trička odhalia, čo návštevník festivalu takmer minútu po minúte v uplynulom dni robil.

Pre návštevníkov bude v areáli Festivalparku v prevádzke aj festivalové kino, kde v rámci Best of Aerofilms budú premietnuté filmy ako Melanchólia, Control alebo Alois Nebel, v NovaCinema stage to bude kompletná projekcia Okresného preboru a ďalších oddychoviek. V spolupráci s MFDnes i časopisom Respekt budú pripravené diskusie s významnými osobnosťami spoločenského, kultúrneho aj politického života. O doslovné spestrenie RfP sa postará špeciálny motivačný program na podporu kostýmov a módnej štylizácie, ktorý na festivale vytvorí karnevalovú atmosféru. 

Headlinerom festivalu je aj bezpečnosť

Minuloročný Rock for People zažil nepriazeň počasia naplno, keď výkyvy počasia a dva silné frontálne systémy spôsobili predčasné ukončenie festivalu. Tento rok organizátori festivalu venovali príprave a práci na bezpečnosti festivalu nielen celý uplynulý rok, ale vyčlenili aj finančné prostriedky vo výške rovnajúcej sa honoráru headlinera festivalu. Okrem špeciálnej spolupráce s Integrovaným záchranným systémom, budovania online a offline informačných kanálov a špeciálneho samostatného elektrického rozvodu na festivale bude k dispozícii špeciálny bezpečnostný obrí stan (Staropramen stage), ktorý v prípade potreby dokáže prichýliť 24-tisíc ľudí, menší stan (YouTube stage) s kapacitou 4-tisíc ľudí a hangárový stage. 

"Celoročná príprava a všetky náklady s ňou spojené vedú k jednoduchému cieľu: ľudia budú včas vedieť, aké infokanály sledovať, ako sa správať a čo očakávať tak, aby boli minimalizované škody na zdraví a majetku. Po minuloročnej evakuácii posledný deň festivalu, kedy bol celý areál vyprázdnený v priebehu 25 minút, môžeme povedať, že akákoľvek mimoriadna situácia bude mať svoje manažerské riadenie s jasnou hierarchiou a rozdelením zodpovednosti," povedal Štěpán Suchochleb z tímu Rock for People, ktorý má bezpečnostný program na starosti. 

Posledné vstupenky na festival sú v predaji od 67 Eur. Viac informácií nájdete na www.rockforpeople.cz.  

Informácia a foto pre Hudba.sk za Rock for People poskytla Silvia Turnerová.

Súvisiaci interpreti: Foals, Queens of the Stone Age