Speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová má nový videoklip k titulnej skladbe z jej druhého albumu Dievča. Jeho vizuálnu podobu ovplyvnil text piesne, ktorý je, tak ako celý album, reflexiou na detstvo a dospievanie.

"Pieseň Dievča je o tom, aké je detstvo krehké a koľko často aj negatívnych spomienok si nesieme so sebou až do dospelého života. Sú to v niektorých prípadoch nielen duševné, ale aj fyzické stopy. Okolo mňa je veľa dospelých žien a aj mužov, ktorí sa doteraz vysporiadavajú so zážitkami z detstva, prípadne so zlými vzťahmi s rodičmi. A to ma veľmi inšpirovalo. Tento pocit mi prišiel najviac koncentrovaný pri myšlienke na deti, ktoré vyrastajú v detských domovoch a rodičov nemajú. Prišlo mi to ideálne do klipu urobiť krásne, hlboké portréty práve takýchto detí," povedala autorka a interpretka Zuzana Mikulcová.

Spolu s režisérom klipu Dominikom Janovským oslovila Zuzana kamarátku Janku Kubíkovú, ktorá chodieva na tábory spolu s Občianskym združením Bublina a v auguste sa s kamerou a fotoaparátom vybrali za deťmi z detských domovov, ktoré boli na týždennom tábore. Deti sa v rámci ich denného programu mohli dobrovoľne prihlásiť na nakrúcanie. Do projektu sa zapojili takmer všetky dievčatá a aj niekoľko chlapcov. Všetci aktívne spolupracovali a živo sa zaujímali o výsledok ich spolupráce. Okrem portrétov deti fotili aj na Polaroid a každý, kto sa prihlásil, dostal fotku z neho na pamiatku.

"Veľmi uznávam a vážim si všetkých vychovávateľov a hlavne pani riaditeľku o.z. Bublina Mirku Jánošíkovú, ktorá nám to všetko sprostredkovala a my sme vďaka tomu mohli natočiť tak silný klip k našej piesni Dievča," dodala speváčka, hudobníčka a skladateľka.


Zuzana Mikulcová pochádza z Rimavskej Soboty, vyštudovala Pražské konzervatórium a momentálne študuje na VŠMU v Bratislave. Vo svojej tvorbe spája slovenské texty s pop-soulom a prvkami elektronickej hudby. Koncom roka 2018 vydala svoj druhý album Dievča (recenzia), na ktorom spolupracovala s producentom a gitaristom Andrejom Hruškom. Album sme zaradili do nášho výberu 50 najlepších albumov za rok 2018 a dostal sa aj do výberu 25 najlepších slovenských albumov za rok 2018 podľa redakcie Newmodelradio.sk.

Za sebou má koncerty po celom slovensku a vystúpila aj ako predskokanka Lisy Simone či Jamesa Blunta. Minulý rok nahrala s raperom Vecom a Tonom S. v rámci projektu Ultrazvuk skladbu Tváre slobody k výročiu Nežnej revolúcie, ktorú odprezentovali práve 17. novembra na Koncerte pre všímavých. Predstavila sa tiež na vystúpeniach Peter Lipa - 75 rokov v plnom nasadení, na oceňovaní Via Bona Nadácie Pontis, v televíznych reláciách Advent 2016, Legendy popu, Zlaté časy a ako hudobný hosť vystúpila tiež v relácii Trochu inak v SND. V roku 2010 bodovala v súťaži Nové tváre slovenského jazzu.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Rado Mešša z agentúry Pro:Messa. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Zuzana Mikulcová