Brnenská kapela Květy si to minulý víkend zamierila na Východné Slovensko. Ich prvou zastávkou bola v piatok 26. júna 2009 prešovská Christiania, ktorá v poslednej dobe ponúka len samé koncertné skvosty.

Po dlhej a strastiplnej ceste nakoniec z juhu Moravy šťastlivo dorazila partia hudobníkov, ktorí ešte na Slovensku nie sú dostatočne známi, no v Čechách predstavujú jeden neprehliadnuteľný fenomén.

Túto štvoricu tvoria bubeník, perkusionista, hráč na (takmer) čokoľvek Aleš Pilgr, basgitarista Ondřej Čech, huslista Albert Novák no a hlavná ikona formácie Květy - spevák, gitarista a autor skladieb Martin E. Kyšperský, ktorého zhudobnené balady plné snívania, citov a obrazov zo života pôsobia na najhlbšie vnútro vnímavého poslucháča a tento efekt sa navyše ešte znásobuje pri živom koncerte.


Květy majú doteraz na konte úctyhodných sedem albumov, z ktorých v piatok odzneli osvedčené pesničky, či už to bol 'Cirkus' a 'Listí podzimní' z posledného albumu 'Střela zastavená v jantaru', ako aj staršie, mnohými koncertmi preverené pecky 'Jakub a medvěd', 'Opustit Bystroušku' či 'Pasáček ovcí'. Počas večera odzneli aj viaceré veci z pripravovanej platne, o ktorej sa Martin E. Kyšperský po koncerte v rozhovore pre náš portál vyjadril, že je vo veľmi pokročilej fáze a v júli prebehne jej nahrávanie. Počúvajúc nádherné balady 'Lucie', 'Servírka', 'Štěpán píše dopis španělské princezně', energický vypaľovák 'Metrem' a strhujúci príbeh 'Tulák' je možné odvážne tvrdiť, že s pravdepodobnosťou približujúcou sa istote sa čoskoro dočkáme jedného unikátneho albumu s pesničkami, z ktorých zamrazí.



Koncert v Christianii, ktorý spočiatku sprevádzali jemné zvuky kvapiek dopadajúce na celtu zastrešenej terasy, predviedol akustickejšiu polohu Květov, v ktorej vynikali baladické pesničky a vždy skvelé Martinove texty. Aleš, Ondřej, Albert a Martin týmto koncertom dokázali, prečo sú ich koncerty v Čechách tak žiadané. Absolútna originalita, zladené hlasy, skladby s napätím, ktoré by sa dalo krájať, Martinov expresívny a uveriteľný vokál a hudobná spontánnosť bubeníka a perkusionistu Aleša, ktorý dokáže v hudbe využiť aj kovovú reťaz či káčera, toto všetko dohromady vytvára jednu homogénnu zmes, ktorá je nezabudnuteľná a prudko nákazlivá.















--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáńová