Legendárny dídžej a producent Frankie Knuckles, ktorý najmä v 80-tych rokoch patril k najdôležitejším postavám houseovej scény, včera zomrel vo veku 59 rokov vo svojom dome v Chicagu. Smutnú správu potvrdil denník The Chicago Tribune, príčinou jeho úmrtia boli problémy súvisiace s cukrovkou.

Frankie Knuckles sa narodil v 18. januára 1955 v newyorskom Bronxe. Svoju dídžejskú kariéru odštartoval už v 70-tych rokoch, keď v kluboch v New Yorku spolu s kamarátom Larrym Levanom hrával disco. Neskôr sa presťahoval do Chicaga, kde pravidelne vystupoval v legendárnom klube The Warehouse. Tanečnú hudbu, ktorú tam začiatkom 80-tych rokov mixoval (najmä soul a disco), ľudia začali nazývať skrátene house, čo neskôr priamo inšpirovalo názov vznikajúceho nového žánra tanečnej hudby.

Samotný Knuckles, v ktorého setoch sa postupne čoraz častejšie objavovali skladby s elektronickými bicími, získal prezývku Godfather of housekrstný otec housu. "Keď zomrelo disco, začali sme sa hrať s elektronickými bicími (drum machines) a prerábať staré skladby, aby sme ľudí zaujali, aby počuli klasiky v novom šate," povedal v roku 2007 pre britský nedeľník The Observer. The Warehouse zavreli v roku 1983, fanúšikovia sa následne presunuli do Knucklesovho nového klubu The Power Plant.

Frankie Knuckles Zdroj: Facebook.com/FrankieKnucklesOfficialFanPage

Posledný set odohral v sobotu

Koncom 80-tych rokov začal veľký rozmach elektronickej tanečnej hudby a Frankie Knuckles sa začal realizovať aj ako producent originálnych autorských skladieb. Medzi jeho najznámejšie tracky patria Your Love / Baby Wants to Ride (1987), Tears (1989) alebo The Whistle Song (1991). Populárne boli aj jeho remixy/edity skladieb Michaela Jacksona, Whitney Houston, Diany Ross, Mary J. Blige, Pet Shop Boys, Depeche Mode a mnohých ďalších. V roku 2005 ho uviedli do Dance Music Hall of Fame (Sieň slávy tanečnej hudby) a v Chicagu po ňom pomenovali ulicu, na ktorej sa predtým nachádzal The Warehouse.

Ako dídžej bol aktívny až do svojej smrti. Posledné vystúpenie odohral v sobotu v legendárnom londýnskom klube Ministry of Sound a na apríl mal naplánované ďalšie hrania. Kondolencie mu už vyjadrili také osobnosti nielen elektronickej hudby ako Gilles Peterson, Pete Tong, Carl Craig, David Morales, Ed Simons (The Chemical Brothers) či Questlove (The Roots).


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Pitchfork.com, Complex.com, Theguardian.com)
Foto: Facebook.com/FrankieKnucklesOfficialFanPage

Súvisiaci interpreti: Frankie Knuckles