Vo veku 80 rokov zomrel v utorok 1. októbra krátko pred polnocou český spevák Karel Gott. Naposledy vydýchol doma, obklopený rodinou. Českým médiám potvrdila smutnú správu hovorkyňa legendárneho interpreta Aneta Stolzová. Spevák nedávno informoval, že trpí akútnou leukémiou. Poruchu krvotvorby mu lekári diagnostikovali už pred rokom a pol.

V roku 2012 počas svojho štadiónového turné pôsobil akoby bol na vrchole síl. Mnohí si vtedy určite hovorili, že taký vitálny sedemdesiatnik sa len tak nevidí a bodaj by mu pevné zdravie vydržalo čo najdlhšie. V nasledujúcom roku bol prekvapivou hviezdou festivalu Rock for People a rok na to vydal album S pomocí přátel (2014), na ktorom spolupracoval s o generáciu mladšími muzikantmi.

Až do jeho 75-ky sa skrátka zdalo, že Karel Gott nestarne a bežné problémy ľudí dôchodkového veku sa mu vyhýbajú. Potom však prišiel rok 2015, kedy mu 
lekári oznámili, že trpí zhubnou rakovinu lymfatických uzlín (Non-Hodgkinov lymfóm). Príjemným prekvapením bola o niekoľko mesiacov neskôr správa, že nad zákerným onkologickým ochorením sa mu podarilo zvíťaziť. V krátkom čase sa dokonca vrátil na koncertné pódiá, pričom jedno z prvých vystúpení po úspešnej liečbe absolvoval na špeciálnom koncerte k 50. výročiu Bratislavskej lýry. Tá sa spája aj so začiatkami jeho kariéry - v roku 1966 vyhral jej prvý ročník so skladbou Mám rozprávkový dom.


Napriek chorobám ho neopúšťal optimizmus a chuť do práce

Po návrate na scénu vydal výberový album 40 slavíků (2016), na ktorom ponúkol aj dve nové skladby z pera Michala Davida, a minulý rok svoju mimoriadne bohatú diskografiu doplnil novinkovým albumom Ta pravá. V období po liečbe rakoviny zarezonovala tiež jeho spolupráca s kapelou No Name na piesni Kto dokáže a najmä tohtoročný podmanivý duet s dcérou Charlotte Ellou Srdce nehasnou, ktorý vyšiel v máji a okamžite sa zaradil medzi jeho najväčšie hity. Videoklip si hneď za prvý týždeň od zverejnenia pozreli tri milióny ľudí a dnes má už takmer 15 miliónov prehratí.

V textoch piesní z posledných rokov je zrejmé, že spevák po rakovinou vynútenej ročnej pauze už omnoho viac bilancoval svoj život a kariéru. Aj o ťažkých chvíľach a prekonaných bojoch však spieval s nehynúcim optimizmom - stačí si vypočuť pesničku Ta pravá z rovnomenného albumu alebo spomínaný "otcovský" duet. Samozrejme, autorstvo hudby aj textov prenechával, tak ako vždy, majstrom svojho remesla z radov skladateľov a textárov, no niet pochýb, že témy skladieb vychádzali z myšlienok a pocitov samotného interpreta.


Hoci naživo po liečbe rakoviny už pochopiteľne nespieval v takej forme ako predtým, jeho výkony na pódiu boli stále obdivuhodné, rovnako ako energia, ktorú rozdával. Presvedčiť sme sa o tom mohli napríklad na Topfeste 2017, kde zatienil aj zahraničné hviezdy. Svoj posledný koncert na Slovensku odohral v januári tohto roka v Košiciach. Presne rok predtým vystúpil na zimnom štadióne v Bratislave, kde na koncerte plnom hostí ukázal, prečo je skutočnou ikonou a legendou.

Za posledné roky pritom bojoval s množstvom ďalších zdravotných problémov vrátane zápalu pľúc, s ktorým bol hospitalizovaný aj koncom júla tohto roka. V roku 2016 absolvoval tiež operácie platničky a brušnej dutiny a od minulého roka ho často sužovali zápaly dýchacích ciest, pre ktoré musel vlani v októbri zrušiť svoju účasť na pražskom koncerte Alphaville. Zrušených či odložených vystúpení síce v posledných rokoch pribúdalo, no napriek chátrajúcemu zdraviu to nevzdával a fanúšikov potešil napríklad v marci koncertom v Brne. Svoj posledný veľký koncert avizoval v lete na festivale Benátská noc, ten však musel pre spomínaný zápal pľúc zrušiť. Napriek tomu možno povedať - s ohľadom na početné zdravotné problémy, ktorým čelil - že pre svojich fanúšikov robil maximum až do konca.

Symbolický je fakt, že Karel Gott prežil dlhšie ako anketa Slávik, v ktorej triumfoval 42-krát. Nič totiž nenasvedčuje tomu, že by sa mala anketa popularity znovu oživiť a ani by to asi veľmi nedávalo zmysel, keď už aj jej najväčší symbol odletel do hudobného neba. Jeho poslednými vydanými nahrávkami sú dva CD komplety k 80. narodeninám, ktoré vyšli v júni. Nepochybne však po jeho smrti vyjde ešte množstvo nahrávok a kompilácií a hlas "božského Káju" spozná ešte množstvo ďalších generácií.


Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Pracoval ako vyučený elektromontér v ČKD a popri práci študoval spev na konzervatóriu. Preslávil ho angažmán v Divadle Semafor v prvej polovici 60. rokov. Neskôr spoluzakladal Divadlo Apollo, kde pôsobil do roku 1967. Počas kariéry vydal viac než 100 albumov. Účinkoval tiež vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů (1964), Hvězda padá vzhůru (1974), Romance za korunu (1975), Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992) a jeho pokračovaní Dědictví aneb Kurvaseneříká (2014) či v rozprávkach Z pekla štěstí 2 (2001) alebo Keď draka bolí hlava (2018). 

Gott je okrem 42 Zlatých slávikov držiteľom viacerých cien Týtý, či desiatok zlatých a platinových platní za predaj svojich nosičov. Bol pritom nielen československým, ale medzinárodným fenoménom s celosvetovou pôsobnosťou. Najviac fanúšikov má okrem domovských krajín v Nemecku, no počas svojej speváckej kariéry absolvoval množstvo koncertov aj v ďalších krajinách Európy, a tiež v USA, Kanade, Číne, Austrálii či Japonsku. Hosťoval tiež v stovkách televíznych šou doma aj v zahraničí. 

Prečítajte si jeden z jeho posledných rozhovorov:

Osemdesiatnik Karel Gott: Hudba je milenka na celý život. Nesklame, nepodvedie


Jeho život a tvorbu pripomenie RTVS už dnes večer

Verejnoprávna RTVS na správu o úmrtí kráľa československej populárnej hudby reagovala zmenou plánovaného programu svojich televíznych aj rozhlasových staníc. Jednotka o 20:30 odvysiela legendárny český filmový muzikál Kdyby tisíc klarinetů (1964), v ktorom legendárny spevák stvárnil jednu z hlavných úloh. Na Dvojke si o 22:15 budú môcť diváci pozrieť starší rozhovor Karla Gotta s Alenou Heribanovou v jej talkšou Anjeli strážni. O 22:45 bude nasledovať Zlatá lýra, dokument zo série o medzinárodnom festivale populárnej piesne, v ktorom Karel Gott spomína aj na začiatok svojej hudobnej kariéry v Bratislave. Vystúpenia K. Gotta na Bratislavskej lýre 1984 si diváci budú môcť pozrieť na Dvojke o 23:40 v programe Lýrové pódium: Karel Gott. Na Dvojke tiež pribudla v čase Večerníčka o 18:30 nemecká rozprávka Včielka Maja z roku 1984 s úvodnou piesňou od Karla Gotta.

Rádio Slovensko si speváka pripomenie vo svojich programoch vo štvrtok 3. októbra v Dobrom ráne s Romanom Bombošom ukážkami z rozhovorov s Karlom Gottom a jeho piesňami. "Z rozhlasového archívu vyberieme aj unikátne hlasové nahrávky zo 60-tych a 70-tych rokov a poslucháčov sa opýtame, ako spomínajú na veľkého umelca," približuje rozhlasový program Silvia Turnerová zo sekcie marketingu RTVS. V sobotu po 13:00 odznie v Rádiu Slovensko repríza relácie Vlada Franca Túto hudbu mám rád, ktorej hosťom bol Karel Gott. Rádio Slovensko zaradí do svojho vysielania i viac nezabudnuteľných piesní tohoto fenomenálneho speváka.

Vo vysielaní Rádia Regina v sobotu 5. októbra predpoludním si zaspomínajú na Karla Gotta v relácii Panoráma v rubrike Staromódne spomienky. V relácii Bez slov zahrá Regina o 10:10 orchestrálne verzie jeho známych piesní.


Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA, TASR, archív Hudba.sk, RTVS)
Foto: Martin Kubica/Supraphon

Súvisiaci interpreti: Karel Gott