Organizátori Pohody každoročne okrem festivalu organizujú aj niekoľko samostatných koncertov svetových mien. Už v polovici novembra sa v Majestic Music Clube predstaví škótska rocková kapely Biffy Clyro. V marci 2014 bude na tom istom mieste znieť jeden z najväčších súčasných ženských hlasov na alternatívnej scéne - Anna Calvi.

Najlepšia britská skupina tohto roku podľa časopisu NME, škótske trio Biffy Clyro, patrí v súčasnosti medzi najžiadanejšie skupiny z Britských ostrovov. Debutovala v roku 2002 albumom Blackened Sky, tento rok do jej diskografie pribudol v poradí už šiesty s názvom Opposities - album roka podľa prestížneho rockového časopisu Kerrang!. Skupina, ktorá si v lete zahrala napríklad na budapeštianskom Szigete, je v týchto dňoch na severoamerickej časti svojho jesenného turné. Vstupenky na koncert, ktorý sa uskutoční 15. novembra v MMC, stoja v predpredaji 19 eur, na mieste budú stáť 25 eur.


Anglická speváčka Anna Calvi vydala včera svoj nový album One Breath a na svetovom turné k nemu sa predstaví aj na Slovensku. Jej prvý, eponymný album, na ktorom sa podieľali aj producent Rob Ellis a legendárny Brian Eno, bol v roku 2011 nominovaný na prestížnu Mercury Prize. Ako však vraví Anna, ktorá si napísala hudbu aj texty ku všetkým skladbám, One Breath je úplne iný. Pocitovo, prístupom k tvorbe, aj Anniným osobným rozpoložením.

"Nazvala som ho tak, pretože symbolizuje pocit, keď ste na rozhraní. Je to moment predtým, ako sa musíte otvoriť niečomu a je to desivé. Desivé a vzrušujúce. A zároveň plné nádeje, pretože sa má stať niečo, čo sa ešte predtým nikdy nestalo," hovorí Anna. "Chcela som, aby na nahrávke bolo široké spektrum emócií, aby boli vyjadrené hudbou. Rovnako momenty škaredosti aj krásy."

Speváčka, známa svojim výnimočným hlasovým prejavom, ostrými gitarami a skvelými živými vystúpeniami, sa slovenskému publiku predstavila už na Bažant Pohode 2012. "Anna Calvi je pre nás Nickom Caveom v ženskom a mladšom vydaní. Zaujala nás hneď prvý raz, keď sme ju videli predskakovať Caveovmu Grindermanovi. Jej koncert bude určite stáť za to, je to hypnotizujúca sila a skvelá hudba," hovorí Michal Kaščák, riaditeľ agentúry Pohoda Festival. Koncert sa uskutoční 4. marca, takisto v bratislavskom Majestic Music Clube. Vstupenky sú v predpredaji za 15 eur, na mieste budú stáť 19 eur.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Mário Gešvantner, PR manažér agentúry Pohoda Festival. Viac informácií o oboch podujatiach aj o pripravovanom festivale Bažant Pohoda 2014 nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Foto: Adriano Russo - Annacalvi.com

Súvisiaci interpreti: Anna Calvi