Poľskí folk-punkoví pouliční rebeli Hańba!, alternatívno-recesistickí Chiki Liki Tu-a a eklektický selektor Matwe Drappenmädchenfeller roztancujú 17. novembra KC Dunaj počas tohtoročného Večera pre všímavých. Pred koncertom prebehnú debaty s držiteľmi ocenenia Biela vrana, ktorých vyhlásia v ten istý deň v MDPOH.

Kapelu Hańba! založili muzikanti so skúsenosťami vo folkových, klezmerových, punkových, indie-rockových, metalových či dokonca elektronických zoskupeniach. Minulý rok sa predstavili na jednom z najväčších poľských festivalov OFF. Tam zaujali aj známu americkú stanicu KEXP, ktorá práve nimi začala sériu videí o súčasných poľských kapelách. Denník N tento rok zaradil Hańbu! medzi čierne kone Pohody, v Pohodenníku na nich upozornil Samo Marec a energia ich festivalového vystúpenia oslovila aj novinárov denníka SME. Tentokrát otvoria o 21:00 koncertnú časť podujatia Večer pre všímavých, ktoré sa tradične uskutoční v deň výročia nežnej revolúcie - 17. novembra.


Prešovská kapela Chiki Liki Tu-a je známa vtipnými textami, výbornou atmosférou svojich vystúpení a pestrým miešaním žánrov. Zakladatelia "akrobatického rock'n'rollu", Festivalu zlej hudby, držitelia Zlatého gunára, a asi najčastejšie hrajúci slovenskí hudobníci v zahraničí, sa v KC Dunaj predstavia o pol jedenástej. Po nich sa predstaví selektor Matwe Drappenmädchenfeller, ktorého hudobný výber určuje pozitívny vzťah k alternatívnej elektronickej hudbe, ale aj k punku, nu jazzu, gitarám, neo-swingu, technu a vôbec všetkému, čo dokáže človeka rozhýbať. Vstupné na koncerty v KC Dunaj je 5 eur. 

Predtým, než sa Večer pre všímavých začne, prebehne v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava bude od 17:11 deviaty ročník odovzdávania ocenenia Biela vrana. Ide o verejné poďakovanie ľuďom, ktorí potlačili osobné záujmy v mene verejného dobra. Tí, ktorí sa postavili arogancii moci, sa neraz dočkajú trestu alebo kritiky. Biela vrana je preto príležitosťou zverejniť príbehy nevšedných ľudí, prejaviť im vďaku a motivovať aj ostatných, aby sa nebáli konkrétnymi činmi preukázať občiansku odvahu.

O hudobné spestrenie odovzdávania cien sa v MDPOH postarajú Michael Kocáb s Karpatskými chrbátmi, Vrbovské vŕby a Hańba!. Vstupné je 5 eur, projekt Biela vrana však môžete podporiť aj vyššou sumou. Držitelia lístka z odovzdávania Bielych vrán majú vstup na večerný program v KC Dunaj zdarma. Viac informácií nájdete na stránke bielavrana.sk/2016.

Program pre všímavých na 17. november:

MDPOH, Laurinská 19
Od 17:11 udeľovanie ocenenia Biela vrana
Moderujú: Martin Staňo, Juraj Kemka
Hudba: Michael Kocáb a Karpatské chrbáty, Vrbovské vŕby, Hańba!

KC Dunaj, Nedbalova 3
19:30 - Debaty Bielych vrán
21:00 - Hańba!
22:20 - Chiki Liki Tu-a
23:40 - Matwe Drappenmädchenfeller

Organizátormi Večera pre všímavých sú Aliancia Fair-play, VIA IURIS, KC Dunaj, Nadácia Zastavme korupciu a Pohoda Festival. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Anton Repka z agentúry Pohoda Festival.

Foto: Ján Štovka

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a